header

Dimecres, 11 gener 2017 11:43

LA ILC inclou els Bertrana a Lletres a les aules, El meu clàssic i Lletres al cementiri

Publicat per 

La ILC ha inclòs Prudenci i Aurora Bertrana en els programes d’enguany dins els actes previstos de l’Any Bertrana. Concretament a Lletres a les aules, El meu clàssic i Lletres al cementiri.

Lletres a les aules

A través del programa Lletres a les aules de la Institució de les Lletres Catalanes s’oferirà una activitat sobre Prudenci Bertrana adreçada a alumnes de 4art d’ESO, Batxillerat i CFA (Centres de Formació d’Adults) que es podrà sol·licitar per a l’últim trimestre del curs 2016/17 i primer trimestre del curs 2017/18. S’avisarà a tots els centres escolars quan el període d’inscripció estigui actiu.

El meu clàssic

Dins del cicle El meu clàssic de la Institució de les Lletres Catalanes s’oferiran dues xerrades dedicades a Prudenci i Aurora Bertrana per part d’Oriol Ponsatí-Murlà i Àngels Cabré, respectivament. Les xerrades es faran a l’Arts Santa Mònica de Barcelona. El meu clàssic és un programa de la ILC que vol fomentar la lectura fent servir el paper de prescriptors de lectura dels nostres escriptors actuals. Demanem a noms de la literatura catalana que facin de lectors i comparteixin el valor de la lectura d’un clàssic de referència que hagi estat d’una especial importància.

Lletres al cementiri

Es farà una activitat al Cementiri de les Corts, on està enterrat Prudenci Bertrana, dins del cicle Lletres al cementiri, iniciativa conjunta de la ILC i Cementiris de Barcelona per tal de donar a conèixer el patrimoni literari en relació a la mort a partir de xerrades sobre autors enterrats als cementiris de Barcelona. 

Apart la ILC ha produït, en col·laboració amb el Servei de Biblioteques de la Generalitat una doble exposició itinerant sobre Aurora i Prudenci Bertrana comissariada per Blai Gasull. Està pensada per a biblioteques i equipaments culturals i s’inaugurarà el mes de febrer.

Any Bertrana

L’any Bertrana, de commemoració del 150 aniversari del naixement de Prudenci Bertrana i el 125 del naixement de la seva filla Aurora portarà un seguit d’actes que avui s’han presentat en roda de premsa al Museu d’Art de Girona. Exposicions, conferències, edicions, publicacions, simposis, clubs de lectura i produccions audiovisuals entre les quals hi ha dos documentals dedicats a Prudenci i Aurora respectivament i la versió cinematogràfica de Josafat produïda per Paco Poch de Cinema – Mallerich Films i dirigida per Xavier Puebla. Està previst que la pel·lícula s’estreni el mes de desembre d’enguany.

L’1 de març es farà al Palau de la Generalitat l’acte institucional d’obertura de l’Any Bertrana després que el 19 de gener, 150 aniversari del naixement de l’escriptor, Tordera, la seva vila natal estreni l’espectacle escènico-musical “Més Bertrana, més!”, un recorregut per la vida i l’obra de Prudenci Bertrana amb textos del mateix Bertrana i de la seva filla Aurora, temes musicals de l’època i imatges il·lustratives.

Durant el mes de desembre tindrà lloc un doble congrés Prudenci i Aurora Bertrana a l’Institut d’Estudis Catalans. El congrés serà coorganitzat pel Departament de Filologia i Comunicació de la Universitat de Girona, la Institució de les Lletres  Catalanes i l’Institut d’Estudis Catalans. La direcció acadèmica anirà a càrrec dels professors Xavier Pla i Mariàngela Vilallonga.

D’aquí a pocs dies ja serà operativa la web www.anybertrana.cat, que contindrà informació abundant tant sobre la vida com sobre  l’obra de Prudenci i Aurora Bertrana, així com enllaços a recursos documentals diversos, recull de premsa i un calendari actualitzat de totes les acccions commemoratives que tindran lloc durant l’Any Bertrana. Igualment, s’han activat els comptes de xarxes socials @anybertrana, @pbertrana i @abertrana, així com la pàgina www.facebook.com/anybertrana. El comissari de l’Any Bertrana és Oriol Ponsatí-Murlà. (Figueres, 1978). Professor de Filosofia de la Universitat de Girona, editor, escriptor i traductor.

Llegit 458 vegades Darrera modificació el Dijous, 20 abril 2017 13:42

Escriure un comentari


Codi de seguretat
Actualitzar