header

Dijous, 25 febrer 2016 09:00

Lluís-Anton Baulenas visita els alumnes del Centre de Català de la Garriga

Publicat per 

Article publicat al web del Consorci de Normalització Lingüística.

Un autor ha de ser primer de tot lector

Els alumnes de català del nivell Suficiència 3 s'han llegit la novel·la La felicitat de Lluís Anton Baulenas durant aquests mesos i ara han pogut explicar a l'autor què han sentit, què han viscut, què els ha agradat i què no han acceptat en llegir la novel·la. L'escriptor constata que és una novel·la que demana una mica de paciència, no és apta per a lectors mandrosos, perquè amb aquest títol irònic vol acostar-se al món de la dona embarassada, sola i dins d'una realitat de pobresa, i reconeix que això no és fàcil de pair.

Felicitat baulenasLa Institució de les Lletres Catalanes posa a l'abast dels cursos de català per a adults la possiblitat de convidar un autor a l'aula a través del projecte de Lletres a les aules i des de l'Oficina de Català de la Garriga hem aconseguit tenir en Lluís Anton Baulenas a la classe de Suficiència 3. L'autor ens ha mostrat que per arribar a fer aquesta novel·la, editada al 2001, va necessitar més de dos anys per documentar-se,  el treball de camp de la Barcelona del 1900 era difícil de trobar perquè a Internet amb prou feines hi havia informació i calia visitar arxius, contactar amb gent... Baulenas necessitava conèixer molt bé aquesta època per descriure-la bé. Per explicar com caminava la protagonista i queia al terra, volia saber quin era el seu calçat, com eren les llambordes del moment, quin temps feia... per arribar a explicar aquesta caiguda. Es descriu com un novel·lista d'arguments, res de novel·les històriques, només mostrar un moment que a ell li crida l'atenció i prou. És més, en el moment que mira a cadascú dels oients de la xerrada, probablement ja els ha xuclat una manera de fer, de vestir, d'actuar que li pot ser útil per a les seves novel·les.

Els alumnes, a més de fer-li un munt de preguntes, han sortit meravellats de la xerrada. Si ja els havia agradat la lectura d'aquest llibre, un cop han conegut l'autor, han decidit anar a buscar el següent llibre que hagi escrit per fer-se'l més seu.

 

Llegit 539 vegades Darrera modificació el Dijous, 25 febrer 2016 09:17

Escriure un comentari


Codi de seguretat
Actualitzar