header

Dimecres, 02 març 2016 09:29

Visita a l'IES Joan Fuster de Bellreguard, País Valencià, per Juli Capilla

Publicat per 

El passat 25 de gener vaig fer la visita a l’IES Joan Fuster de Bellreguard, situat a la comarca de la Safor, al País Valencià, amb motiu del programa Autors a les aules de la Institució de les Lletres Catalanes. Un programa gràcies al qual els escriptors i escriptores visitem els centres escolars de parla catalana.

La meua visita va ser molt profitosa, amb quatre sessions adreçada a alumnes de 4t d’ESO, 1r i 2n de batxillerat:

1a) La vida d’un escriptor.

2a) Antologia de poetes catalans actuals.

3a i 4a) Antologia Vicent Andrés Estellés.

La vida d’un escriptor

En la primera sessió els alumnes van poder llegir un conte meu, La iaia, guardonat amb el Premi Enric Valor La Garrofera d’Alcúdia de Crespins. A partir d’aquesta experiència directa amb una obra concreta de narrativa, vaig explicar una miqueta la meua trajectòria com a escriptor: poeta i narrador, els llibres que he publicat i el motiu que m’han dut a fer-ho. Després, vam obrir un torn de paraula molt productiu en què els alumnes em preguntaven qüestions entorn del procés creatiu. Va ser una sessió molt bonica i productiva, i trobe que estimulant de cara a la creació dels alumnes, ja que entre ells sempre n’hi ha –i m’ho van dir obertament– que ja comencen a escriure.

 julicapilla 1 opt

Antologia de poetes catalans actuals

En la segona, els vaig proveir d’una antologia en paper de poetes catalans. En concret, de Feliu Formosa, Joan Margarit, Jaume Subirana, Eva Baltasar, Miquel Àngel Riera, Enric Sòria, Maria Josep Escrivà, Teresa Pascual, Jordi Pàmias, Enric Casasses i Juli Capilla. Una petita antologia de poemes d’aquests autors en què podien veure alguns poetes recitant directament, i que donava peu a comentaris sobre la interpretació de cadascun dels poemes, amb intervencions lliures per part dels alumnes i la meua intervenció orientativa.

Una experiència molt interessant que posa en contacte als alumnes amb un gènere, el de la poesia, no sempre ben tractat a les aules, i amb diferents diccions de la llengua catalana segons la procedència dels poetes seleccionats. Vaig comentar també algun poema del meu darrer llibre, Els mots i no (Germania, 2014), i del poemari que estic escrivint ara.

 

Antologia Vicent Andrés Estellés

Amb motiu de l’antologia publicada a Edicions Bromera sobre el poeta de Burjassot, vaig fer-ne un recorregut biobibliogràfic tot destacant per què Estellés està considerat “el poeta valencià més important des d’Ausiàs March”, segons l’assagista Joan Fuster. I tot seguit vam comentar alguns dels poemes més representatius de la seua obra, tan diversa i variada des del punt de vista formal i les temàtiques tractades.

Un balanç immillorable

Les quatre sessions han estat enguany molt productives. Posen en contacte els alumnes amb un autor actual, i amb d’altres escriptors vius que treballen i escriuen en la nostra llengua, el català. Crec que és primordial que els més joves coneguen la literatura que els és pròpia. Una literatura amb una tradició quasi mil·lenària que s’estén per tot Catalunya, el País Valencià i les Illes, i encara més enllà.

Agraïsc la col·laboració de la Institució de les Lletres Catalanes i l’amabilitat del Departament de català i de tots els companys i companyes de l’Institut Joan Fuster de Bellreguard, especialment de Gràcia Signes, Maite Insa i Rosa Àngel.

 

Juli Capilla

 julicapilla 5 opt

Llegit 646 vegades Darrera modificació el Dimecres, 02 març 2016 10:53

Escriure un comentari


Codi de seguretat
Actualitzar