header

Dimecres, 16 març 2016 08:59

Carles Sala reviu "Cornèlius i el rebost d'impossibles" amb els joves lectors de l'escola Jacint Verdaguer de la Granada

Publicat per 

Els llibres poden ser d’allò més útils per encendre el foc. O per falcar les portes. O per anivellar les taules que van coixes...

corneliusA més, però, els llibres també es poden llegir per matar l’avorriment. O fins i tot es poden llegir per passar una bona estona. O encara diria més: si un s’ho proposa, els llibres es poden assaborir fins a trobar-hi tots els matisos... (tot i que cadascú té els seus gustos, és clar).

Finalment, encara hi ha una altra opció, segurament la que exigeix més esforç però també la més intensa: els llibres també es poden viure.

I això últim és el que van fer els amics i amigues del Jacint Verdaguer de la Granada del Penedès: van agafar Cornèlius i el rebost d’impossibles i el van viure, i de passada, me’l van fer reviure a mi, gairebé com si l’hagués escrit una altra persona. Us podeu imaginar res millor per a un autor?

(per cert, amics de la Granada, si per poder viure un altre llibre ara el que us cal és falcar una taula, ja ho sabeu... Us en dec una!)

Carles Sala

A Cornèlius i el rebost d'impossibles en Tobies i en Cornèlius inauguren un establiment fantàstic: un rebost d'impossibles, on la gent del poble troba allò que necessita, a nivell de sentiments, i hi deixa, a canvi, allò que li sobra. A partir d'aquesta idea els alumnes de sisè de l'escola Jacint Verdaguer han creat un banc de temps, anomenat el rebost dels somiatruites, en què cadascú s'ofereix per fer alguna cosa i en demana alguna altra, després d'una breu presentació.

Si hi feu una ullada us sorprendran les descripcions d'aquests alumnes d'11 anys. La Laura Requena diu: "sóc i intento ser feliç i no tenir por de res, per a mi les adversitats són paraules, o això crec", l'Amir Auoladhaddou es defineix com "una persona amb un somriure molt gran per regalar" i l'Alba Tauste es declara una noia "amb massa passió per la lectura i intolerant amb les faltes d'ortografia". Però el més divertit és la varietat d'oferiments que hi trobem, des de "classes creatives sobre astronomia, la segona guerra mundial, lleis de Newton, inèrcia i força centrífua" a propostes per a "compartir coneixements sobre les últimes tecnologies, com per exemple Dropbox, Acrobat Reader DC, Visor XPS, i per descomptat, el Movie Maker" o "fer de cangur de la mainada, classes d'autoconfiança i tècniques bàsiques de dibuix tècnic". Pel que fa a necessitats el ventall també és força ampli i imaginatiu: "classes de guitarra (per a no professionals), ajuda per a jugar al futbol (ja que no sé jugar i potser provant-ho, m'agradaria)", "algú que m'escolti quan tinc un problema", "algú que m'ensenyi a apreciar les abraçades (ja que les odio)", "saber com fer màgia perquè mai em surt" i un llarg etcètera. 

Al blog del centre, Som somiatruites, hi trobareu a la secció "llegim", un recull de totes les iniciatives relacionades amb el foment de l'hàbit lector. I també la història de l'escola amb Cornèlius i el rebost dels impossibles: "revisant les propostes del concurs "El gust per la lectura", organitzat pel Departament d'Ensenyament, vam veure aquest llibre entre les seves propostes i ens va meravellar la seva sinopsis. I va ser així com va néixer la proposta que fos ell l'escollit a sisè. I si les intencions inicials eren les de participar en un concurs, finalment el camí que hem recooregut amb ell ha estat molt més llarg i gratificant del que ens pensàvem. A més, la culminació ha estat poder gaudir de la visita del Carles Sala, el "pare" del Cornèlius (...) tal i com vam parlar, el Cornèlius, ni cap de les seves històries, finalitza amb la darrera paraula que conclou la trama, sinó que acaba amb la paraula que cada lector escriu un cop l'ha tancat i se l'ha quedat per sempre més en un raconet de la seva ment".

Llegit 897 vegades Darrera modificació el Dimecres, 13 abril 2016 12:23

Escriure un comentari


Codi de seguretat
Actualitzar