header

Dijous, 07 abril 2016 00:00

Xerrada amb els alumnes de l'Institut de Vic, per Antoni Pladevall

Publicat per 

 La conferència-xerrada que vaig fer el passat 26 de febrer davant d'una cinquantena d'alumnes de 4t d'ESO de l'Institut de Vic (Vic) fou una experiència francament satisfactòria i encara n'allargo el bon record que va deixar-me. L'acte va tenir lloc a la biblioteca del centre i els alumnes estaven disposats, amb molt bon criteri, en semicercle. La comunicació entre ells i jo fou molt fluida.

 La xerrada sobre La papallona negra (2009), la novel·la que havien llegit sota el guiatge entusiàstic de la professora Jacqueline Bofill, es va dividir en dues parts de durada desigual: 40 i 20 minuts respectivament. En la primera part, els vaig parlar sobre diferents aspectes de la gestació i l'estructuració de la novel·la, concebuda com un díptic, juntament amb Terres de lloguer (2006), sobre les brutals transformacions econòmiques i socials que el món rural ha experimentat en poc més de dues dècades. Vaig fer un especial esment a la recerca que havia fet sobre un pagès solitari del Baix Berguedà, que rodava -i roda avui encara- de mas en mas com a mosso sense tenir mai, per tant, residència fixa, i als experts de diferents camps que van assessorar-me sobre les seves activitats: un parell de ramaders de l'Alt Ripollès i d'Osona; els propietaris d'un negoci de turisme rural del Solsonès; i el propietari d'un camp de golf de Taradell.

 Els alumnes, durant la segona part, van fer-me diferents preguntes que havien preparat prèviament a l'aula. Entre altres coses, van demanar-me sobre el temps d'escriptura, la tria del títol, el detonant inicial de l'obra, la meva predilecció pel fraseig llarg i la hipotètica base real del nom dels masos.

 Antoni Pladevall

antonipladevallart

    

Llegit 573 vegades Darrera modificació el Dilluns, 04 abril 2016 15:01

Escriure un comentari


Codi de seguretat
Actualitzar