header

Divendres, 22 abril 2016 11:57

Històries d'amor a Lletres a les Aules: Lola Casas i l'Escola Germanes Bartomeu

Publicat per 

Aquests dies en què us convidem a compartir els vostres poemes i textos amorosos preferits a llegim-nos l’amor i aprofitant que demà és Sant Jordi parlarem d'amor.

I és que de vegades sorgeixen autèntiques històries d’amor entre escoles i autors. Tot comença amb una primera trobada que fascina les dues parts. Aquella il·lusió esclatant per la descoberta, l’alegria que s’encomana i que «omple els ulls de vida», que diria Mercè Rodoreda, de l’un quan parla de l’altre (vet aquí una mostra del que volem dir)...

De vegades són amors efímers, però la majoria, quan passen, són duradors i fructífers, al marge de programes institucionals. Fa un dies publicàvem la crònica dels més de vint anys de relació d’Andreu Sotorra amb l’Institut Voltrera d’Abrera. Ara és el torn de la Lola Casas i l’escola Germanes Bartomeu de Mataró.

La Lola Casas és una autora de Literatura Infantil i Juvenil. Poc coneguda per al gran públic és, en canvi, una de les autores més demanades de Lletres a les Aules. Potser és perquè ha exercit com a mestra de primària tota la vida. Té, en paraules seves, moltes taules, se n’ha fet un fart, de parlar de poesia i encomanar el gust per la lectura als més petits. Però l'amor també vol esforços: Lola Casas valora molt la feina prèvia feta a l’aula que s’ha de portar a terme sense presses i amb ganes i com a bona docent entén que per, sobre de tot, la implicació dels mestres és de vital importància.

Quan demanem als autors quines escoles consideren com a referència i un cas d’èxit en el foment de la lectura, la Lola Casas respon sense dubtar-ho: l’escola Germanes Bartomeu, de Mataró.

La Lola sempre parla de l’entorn de l’escola, especialment castigat per la crisi, amb una gran presència de famílies nouvingudes. Per això considera que la funció social que desenvolupa i el compromís i dedicació dels seus mestres la fan encara més especial. Sobre els mestres, diu: porten a terme una tasca molt valuosa propiciant que els nens i nenes treballin aspectes tan importants com la música (tenen una petita orquestra dins del programa “4 cordes”) i la lectura i afegeix que  la biblioteca de l’escola és tot un model de funcionament amb un servei de préstec molt efectiu.

Aquest curs la Lola Casas hi ha anat a través del programa Lletres a les Aules, de la ILC. Des de l’escola ens expliquen que durant la sessió l'autora va fer una breu descripció de la seva feina i va explicar el procés que segueix l’elaboració d’un llibre, des de que és concebut com a idea fins que arriba a mans del lector, posant en valor tota la cadena del llibre: l’autor, el corrector, el traductor, l’il·lustrador, l’editor, etc. Precisament aquest és un dels aspectes de la relació directa amb l’autor que més han valorat des del centre perquè, diuen: En aquesta edat molts alumnes tenen la idea que l’autor ho fa tot, que fa «El llibre» físicament i la Lola sap transmetre molt bé que això no és així. L’autora va fer notar la diversitat de formats, il·lustracions i temàtiques dels seus llibres, va llegir-ne alguns fragments i endevinalles i va concloure la sessió amb la cançó «El pop gegant», fruit d’una col·laboració anterior de l’escola amb l’autora anomenat Mar i poesia.

La trobada amb la Lola Casas ha estat el colofó a tota una sèrie d’activitats dutes a terme pels alumnes que han anat treballant l’obra de l’autora al llarg del curs. Han preparat el raconet de la Lola a la biblioteca amb llibres, poemes, endevinalles i rodolins escollits amb il·lustracions elaborades pels alumnes, han confeccionat la notícia de la seva visita al web, han escoltat la lectura de poemes en veu alta per part de la mestra i finalment han llegit individualment i per parelles els seus llibres. També han fet feina de recerca per tal de relacionar els textos de l’exposició Animal, cedida per la biblioteca pública Antoni Comas al centre durant els mesos de gener i febrer, amb textos de l’autora que parlen sobre els animals. Però aquesta història d’amor no s’acaba aquí. Des del centre seguiran treballant l’obra de l’autor la resta de curs.

Des de la ILC desitgem llarga vida a la Lola Casa i l’escola Germanes Bartomeu i aprofitem l'avinentesa per desitjar-vos una esplèndida Diada de Sant Jordi!

 

Lola Casas Collage

Llegit 591 vegades Darrera modificació el Dimarts, 26 abril 2016 10:05

Escriure un comentari


Codi de seguretat
Actualitzar