header

Dimarts, 24 maig 2016 00:00

El respecte dels ulls impacients, per Elisenda Guiu

Publicat per 

S’apropa el final de curs i amb ell també la meva experiència al programa Autors a les aules, que aquest any he conegut per primer cop i que m’ha permès visitar escoles ben diverses. Tot i que anteriorment ja havia visitat alguna escola pel meu compte, he de reconèixer que sempre m’ha fet cert respecte plantar-me davant d’una classe plena d’ulls impacients que esperen sense complexos que captis la seva atenció. Aquesta em sembla una de les tasques més difícils i admirables que fan, també en aquest sentit, els i les mestres. Però jo no sóc mestra i tenia por de no tenir prou recursos. I si el grup se’m dispersava? I si alguns elements subversius se’m rebel·laven? O si senzillament visualitzava en la cara de tots ells un profund avorriment perquè allò que els explicava no “molava” prou? Aquest seria el meu principal repte: aconseguir captar l’interès de tots ells, alumnes de diferents cursos i edats, i fer-ho tot parlant-los de l’ofici d’escriure.

superheroisEl primer contacte va ser a l’escola Pompeu Fabra de l’Hospitalet. M’hi esperaven quaranta alumnes de quart disposats a preguntar qualsevol qüestió del protagonista d’Un superheroi amb poca traça. Em va sorprendre la quantitat de detalls que havien retingut de la història, i de la capacitat de trobar-hi infinitat d’aventures alternatives. L'entusiasme es va corroborar amb l’experiència següent, a l’escola Francesc Cambó de Verges; en aquest cas, van muntar el col·loqui a la sala de plens de l’ajuntament, que es va omplir de nens i nenes vestits de superherois, amb capes grogues i malles liles, tal com jo havia imaginat el meu protagonista. També a l’escola Matagalls de Santa Maria Palautordera els alumnes m’havien preparat sorpreses que tenien a veure amb els llibres treballats, així com els nens i nenes de l’escola Dr. Pinyol i Aguadé de Cornudella, als quals la història d’El Raïm Inquiet tocava de molt a prop. Pels volts de Sant Jordi, l’escola Zer del Pont Trencat de Santa Maria Palautordera muntaria una jornada de tallers que em permetria conèixer tots els alumnes dels diferents cursos enmig d’una festa primaveral. I així va cloure la meva experiència a Primària.

Fins aleshores, la meva conclusió era del tot positiva. Però no podia encara cantar del tot victòria. Tenia una assignatura pendent: em mancava visitar l’ESO! Si en general ja em feia respecte una classe plena de nenes i nens, imagineu el que em feia plantar-me davant de cinquanta adolescents a punt de deixar l’institut. Tornava a aparèixer aquella espècie de por, i vaig arribar a l’aula de quart de l’escola Minguella de Badalona amb tot un arsenal de llibres i notes que encara em semblava insuficient. Tanmateix, un cop va començar la sessió, la conversa va començar a fluir, les mans es van anar alçant, les preguntes proliferant i el meu rictus relaxant. Aquella hora de classe va acabar improvisadament veient tots junts el curt que ells mateixos havien escrit, gravat i muntat, i vaig sortir d’allà amb l’etiqueta de “prova superada” i l’esperit content.

Miro enrere i veig que l’experiència amb uns i altres ha sigut del tot gratificant. Mentre alguns mestres em comentaven la necessitat d’activitats com aquesta, em va venir al cap que també seria interessant tenir una experiència similar amb l’il·lustrador o il·lustradora d’algun dels llibres treballats, ja que molts alumnes preguntaven també per aquesta tasca. I, ben mirat, també seria enriquidor que un dia hi pogués anar el cuiner a explicar com cuina els seus plats, l’arquitecte com dissenya els seus edificis o el jardiner com cuida les seves flors. Segur que nens i nenes en traurien interessants aportacions... Però sens dubte també ho farien tots aquests professionals si tinguessin l’oportunitat de trobar-se amb una colla d'ulls impacients i, mica en mica, despertar-los l’interès fins a veure’ls brillar. Definitivament, anar a les aules “mola”.

Elisenda Guiu

www.elisendaguiu.com

Verges


Llegit 603 vegades Darrera modificació el Dijous, 23 juny 2016 12:35

Escriure un comentari


Codi de seguretat
Actualitzar