header

Dimarts, 21 juny 2016 12:06

Al país d'en Pla hi ha vocacions, per Rafael Vallbona

Publicat per 

Anar a Palafrugell no és fàcil. El nom de Josep Pla, l'obra i figura ressonen per tot; també al cap de l'autor que busca amb avidesa al bar de davant de l'Insti quina pinta fan les noies i nois de primer de batxillerat del Francesc Martí i Carreras. Després, per sort, un cop a l'aula, entre joves que tan volen ser enginyers informàtics com metges o economistes (esperem que no surtin ultraliberals), i un cop exorcitzada la memòria del Quadern Gris, ara que te cinquanta anys, l'autor descobreix que també hi ha estudiants que volen ser escriptors, potser, o com a mínim artistes.

Se'ls veu a la cara. Digueu-me sectari: la gent que estudia lletres fa un altre posat. S'ho miren tot amb un cert aire de superioritat, amb la raonable petulància del jove que sap que te alguna cosa d'especial que el fa rar, i en gaudeix. En aquests temps de tecnologies i competitivitat sens fi, voler ser artista és ser rar, no ens enganyem. Així es miren la resta de companys quan, com qui demana l'hora, em pregunten pel punt de vista narratiu de la novel·la Pis d'estudiants, un relat de 1993 què, insòlitament, encara suscita interès dels lectors. Mentre uns quants frunzeixen el front, la majoria se'ls mira atònits. Ja és això. I l'autor s'hi rabeja. I uns minuts després fa una concessió als científics i diu no se què que els complau. I ara són aquests els que es miren els d'artístic per damunt les espatlles. I després va pels economistes.

I així passa l'hora, inoculant-se els uns als altres la idea de que només el coneixement els farà lliures; ara el d'uns, ara el dels altres. El coneixement de tot, del que volen ser de grans i de la resta de coses que també formen part del món i de la vida que encara han de viure.

Rafael Vallbona

I aquí us deixem l'entrevista a un dels protagonistes del llibre, en Joan Bresca, fet per dos estudiants de Batxillerat de l'Institut

Sergi Toribio i Pau Martínez, 1r de Batxillerat

Llegit 450 vegades Darrera modificació el Dimarts, 21 juny 2016 13:28

Escriure un comentari


Codi de seguretat
Actualitzar