header

Dilluns, 16 gener 2017 10:35

Salvador Macip a l'Institut La Miquela de Bescanó Destacats

Publicat per 

L'escriptor Salvador Macip, resident al Regne Unit, va aprofitar les dates de desembre per visitar l'Institut La Miquela, de Bescanó. Reprodüim la crònica que ens envia sobre la jornada:

UllalsGRLectura de ULLALS, de Salvador Macip i Sebastià Roig amb Alumnes de 3r d’ESO de l’INS La Miquela de Bescanó

Aprofitant els darrers dies lectius de l’any, vaig anar a La Miquela a parlar-los d’Ullals, la novel·la guanyadora del premi Joaquim Ruyra del 2010. Aquesta ha sigut la meva segona visita a l’institut i totes dues vegades m’ho he passat molt bé. Els alumnes s’havien llegit el llibre amb interès i tenien moltes preguntes a fer-me. Vam estar discutint els punts de la novel·la que, intencionadament, havíem deixat sense explicar gaire i vam repassar les diverses teories possibles que podien explicar què els havia passat als protagonistes. També em van dir què els havia agradat més i vam votar per decidir si el final era el millor possible o no.

Abans, però, els vaig fer un making of detallat del llibre, durant el qual vaig explicar amb detall com se’ns va ocórrer la idea i com vam organitzar l’escriptura a quatre mans. També vam poder veurem el tràiler del que hagués sigut la versió cinematogràfica d’Ullals, que de moment ha quedat congelada. Vam discutir com ens imaginàvem cadascú els feréstecs i després vam veure com els havien dissenyat els responsables dels efectes especials. Finalment, van ser ells qui em van ensenyar un vídeo amb un final alternatiu per la novel·la, rodat pels mateixos estudiants, on demostraven el poder de la imaginació.

En resum, va ser una experiència molt interessant i útil per mi, i espero que també per als alumnes. Moltes gràcies als alumnes i professors de La Miquela per la càlida rebuda i per fer-me passar un matíben entretingut!

El professor responsable de l'activitat, Jordi Feliu, explica:

Dijous 22 de desembre, quan ja estàvem a punt de tancar la paradeta i anar-nos-en de vacances de Nadal, vam rebre la visita de Salvador Macip, autor del llibre Ullals, que els alumnes de 3r d’ESO han llegit, en general, amb devoció. És un llibre força interessant perquè els introdueix en la narrativa de ficció i de terror d’una manera molt subtil, sense les barroeries a què estem acostumats en les pel·lícules d’aquest gènere on només hi ha que sang i fetge, ensurts i tot plegat amb una trama que voreja l’infantilisme.  Els alumnes de 3r d’ESO van poder escoltar i conversar amb l’autor, van intentar aclarir els dubtes que els havien sorgit en la lectura i van aprofitar l’avinentesa per endur-se a casa el llibre signat amb una dedicatòria de l’autor. Potser algun alumne va pensar que de gran seria escriptor com Salvador Macip: vés a saber!

Ja ens agradaria però això només ho sabrem amb el temps...

De moment us enllacem un seguit de documents, molt interessants, que han fet servir a l'Institut de Bescanó i que ens ha enviat Jordi Feliu per preparar la lectura, com:

Un parells d'articles periodístics  que recullen la notícia real en què es basa la inquietant història d'Ullals (els podeu trobar fent un clic aquí i aquí)

Un fragment del tràiler del que hagués estat la versió cinematogràfica del llibre

Una proposta didàctica perquè els alumnes treballin en grup a l'aula els personatges de la novel·la: pdfTreball sobre Ullals

 

 

Llegit 624 vegades Darrera modificació el Dilluns, 16 gener 2017 15:52

Escriure un comentari


Codi de seguretat
Actualitzar