header

Dimecres, 08 març 2017 14:08

CRÒNICA D’UN AMARRATGE AL PORT DE VIC, PER JOAN PINYOL

Publicat per 

El programa Autors a les aules, de la Institució de les Lletres Catalanes, gràcies al qual he donat a conèixer diverses obres arreu del territori, em va permetre el passat 2 de febrer anar a trobar l’alumnat de 4t d’ESO de l’institut de Vic a propòsit de la novel.la El mar de les ombres.

Per a un creador literari que acostuma a escriure sol, tot i que amb el referent permanent del lector al qual es pretén seduir amb les paraules, aquesta mena de fòrums són un autèntic regal de la vida. A l’inici de les xerrades sempre agraeixo al professorat que els ha fet possibles i als joves lectors presents que em permetin tancar el cercle màgic que lliga autor, text i lectors per als quals s’escriu.

el mar de les ombresA l’institut de Vic, després de tancar altres cercles -com la retrobada amb una professora amb qui fa trenta anys compartíem aules universitàries com a alumnes o la coneixença personal, no pas on line d’un altre professor del centre de nom Roger i nét de Pere Calders- no va ser-ne cap excepció. Va ser la primera xerrada en un centre de secundària amb aquest llibre i la primera en aquell institut de la capital d’Osona i el resultat va ser molt satisfactori. Durant dues hores vam compartir la travessia marítima que planteja la trama entre Barcelona i Buenos Aires l’any 1909. Els vaig parlar del referent humà que en el seu moment em va inspirar el protagonista, també de la naturalesa d’altres personatges essencials per al relat, del món dels vapors i de llurs sistemes de navegació a començaments del segle XX, de la Companyia Transatlàntica, de les al·lusions a l’Atlàntida de Jacint Verdaguer (en terres osonenques s’hi van escaure d’allò més!), de l’antibel·licisme del llibre, del mite dels atlants, de la Setmana Tràgica i d’una bona colla d’altres continguts lligats a la història. I en tot moment vam mantenir un diàleg molt obert amb els assistents, que em van plantejar diversos interrogants, apreciacions i interpretacions a partir de la novel·la, algunes de ben sorprenents, instructives i inoblidables.

Van ser dues hores molt entretingudes i enriquidores al final de les quals vam tenir ocasió de visualitzar un power point de vora cinquanta imatges lligades a la novel·la: fotografies d’època del port de Barcelona, de Cadis, de Gran Canària, de Natal i de Buenos Aires i també del vapor Reina Maria Cristina on s’esdevenen totes les accions, així com també de la història real i personal que s’amaga darrere el llibre. Els alumnes assistents, que en tot moment van estar molt atents, van prendre notes escrites contínuament i al final, i mentre vaig tenir l’honor de poder-los dedicar per escrit uns quants exemplars, es van interessar igualment per altres llibres propis anteriors i em van esplaiar el desig que tornés en una futura ocasió.

Abans de marxar del centre els tres professors presents també em van explicar com havien treballat la lectura a l’aula (amb audicions de poemes d’Ausiàs March, també referit a la novel·la, i de textos de Verdaguer, l’il·lustre osonenc que també té un paper continu en el llibre). No podia demanar més. Com que als instituts hi anem a aprendre tots, alumnes, professors i també participants actius d’aquest programa de la ILC, us puc ben assegurar que per a mi va ser una experiència molt enriquidora a nivell personal i literari. Vaig poder explicar el procés creatiu d’una novel.la situada al mar terra endins i des d’aquella plana permeteu-me reconèixer amb satisfacció que vam arribar a bon port.

Joan Pinyol

Llegit 330 vegades Darrera modificació el Dijous, 09 març 2017 12:38

Escriure un comentari


Codi de seguretat
Actualitzar