header

Dimecres, 05 abril 2017 13:50

"Rellotges en temps de pluja" a Santa Coloma de Gramanet, per Antònia Carré-Pons

Publicat per 

RellotgesEl passat dia 15 de març vaig tenir el plaer de participar en un club de lectura al Centre de Normalització Lingüística L’Heura, de Santa Coloma de Gramenet. L’acte va comptar amb l’assistència d’unes quaranta persones i va ser conduït, de manera amable i intel·ligent, per una de les professores del centre, la Gemma Castañé. De seguida vaig veure que la gent de L’Heura és molt bona professional, perquè l’entrevista s’havia preparat a consciència. La impressió se’m va corroborar al final de l’acte, de manera empírica, quan se’m va acostar una dona per felicitar-me (li havia agradat molt la conversa i la novel·la). Ho va fer en un català impecable, amb una mica d’accent estranger, això sí. Em va dir que ella era d’Ucraïna i que la Gemma Castañé li havia ensenyat a parlar la llengua. Bona feina, sí senyores! Totes dues, la professora i l’alumna!

El públic va intervenir amb preguntes pertinents sobre la novel·la: volien saber el fragment de realitat que s’amaga al darrere dels quatre personatges que la formen. El personatge de la Julia va donar força joc perquè és una dona vella i elegant que ha patit maltractes psicològics i físics del seu marit, el Félix. Com que la xerrada formava part dels actes de celebració del dia 8 de març, el tema va donar peu a reivindicacions feministes.

També hi va haver una reivindicació localista. Un lector atent, un home (em va sorprendre la quantitat d’homes que hi havia entre el públic, cosa que no és gens freqüent en els clubs de lectura), un lector atent, doncs, va voler remarcar, amb orgull, que a les primeres pàgines de la novel·la apareix Santa Coloma: “Si no en tenia prou, amb l’exotisme que ja s’havia convertit en costum,  podria intensificar la sensació d’estrangeria si agafava el metro i no baixava fins a la parada de Fondo”, pensa el rellotger que viu a prop de l’Arc de Triomf.

Antònia Carré-Pons

Llegit 239 vegades Darrera modificació el Dimecres, 05 abril 2017 16:07

Escriure un comentari


Codi de seguretat
Actualitzar