header

Dilluns, 10 abril 2017 11:53

"La Sara Pegues i el capità caguetes" a l'escola Sant Jordi de la Trinitat de Barcelona, per Gisela Pou

Publicat per 

   La Dolors Puig, la bibliotecària de l'escola, abans de fer la visita, em va explicar que l'Escola Sant Jordi era una escola catalogada d'alta dificultat pel Consorci d'Educació. És un centre d'una sola línia, amb alumnes que tenen situacions complexes, provenen de famílies amb pocs recursos econòmics, desestructurades, i alguns amb problemes amb la justícia. Molts dels alumnes són fills d'immigrants de diferents països asiàtics -predominen els pakistanesos- però també n'hi ha de la república dominicana, magrebins, de l'Europa de l'Est, i els del país, la majoria són d'ètnia gitana. La llengua materna dels nanos és molt diversa, però la llengua vehicular, al pati i al carrer, sempre és el castellà, el català es parla únicament a l'escola.

    Aquest és un curs molt especial per l'escola Sant Jordi, perquè després de 58 anys d'existència, tancarà el mes vinent de setembre. L'edifici estarà en obres durant dos anys, perquè volen adaptar-lo a un institut-escola i faran un interessant projecte educatiu. Mentre durin les obres, l'alumnat es reubicarà en altres escoles del voltant.

   Quan he arribat a l'escola, m'ha rebut la mateixa Dolors, m'ha presentat la cap d'estudis -la Directora estava malalta- i, molt amablement, hem fet un tomb per l'escola, tot i ser d'una sola línia és força gran, els d'Infantil i cicle superior estan en un edifici i de primer a quart en un altre.

  arapeguesjpg La proposta era fer un parell de fòrums a tercer i quart sobre La Sara Pegues i el Capità Caguetes -el llibre que enceta la sèrie de La Sara Pegues editat per Barcanova-. He començat amb els de quart; l'Elisenda, la tutora, i els seus alumnes m'han rebut amb expectació i entusiasme, tot i que portava el Power que m'ajuda a estructurar la trobada, ha estat impossible que funcionés, per si de cas, sempre m'acompanyen unes imatges gegants dels personatges que m'ajuden a explicar, el com i el perquè de la protagonista i, sobretot, de l'antagonista: la Fiona Fastigosa. He explicat per quina raó he triat el tema que estructura la història: La por i la manera de resoldre el conflicte. Quan hem obert el torn de preguntes, s'han interessat tant pel fet d'escriure i de la meva persona com de la història en ella mateixa. La Dolors té alguns dels llibres de la col·lecció a la Biblioteca i alguns dels nens -que, cal dir, parlaven el català poc fluidament- ja havien llegit els altres títols. M'ha fet una particular il·lusió que alguns dels alumnes diguessin que aquest era el llibre que els havia agradat més de la seva vida... Això m'omple de satisfacció, pensar que uns nens mancats del més essencial poden submergir-se en la lectura de La Pegues, és tota una recompensa. Després, amb els de tercer, ha estat la tutora, la Carmen, qui els ha llegit La Sara Pegues i el Pau Caguetes. Tots em miraven amb uns ulls oberts i , després de la meva explicació m'han cosit a preguntes. M'han regalat un preciós ram de flors i una targeta gegant amb el meu nom brodat per agrair-me el llibre i la trobada. 

    La Dolors, que s'ha documentat sobre mi, va veure en un vídeo que hi havia penjat a la xarxa -d'una escola Andorrana on havia fet un fòrum- on deia quins eren els llibres que llegia de petita, i ha tingut l'encert de portar-los a classe. Tot un detall! D'aquesta manera, aquests nens, a qui a vegades els manca el més essencial, han comprès que els llibres són un petit tresor que t'acompanya al llarg de la vida, i que les primeres lectures són fonamentals per continuar amb l'hàbit lector.

   Visitar una escola com aquesta em fa participar d'allò que tots sabem, però que val la pena recordar de tant en tant, que en una mateixa ciutat hi conviuen mons antagònics, però que els nens, són nens en un lloc i l'altre i que es mereixen les mateixes oportunitats. Estimular-los en la lectura els pot servir per madurar, per pensar amb criteri i per reflexionar... Espero que el nou projecte que vol endegar el Consorci d'Ensenyament els ajudi a créixer de la millor manera i s'aconsegueixi que aquestes criatures puguin, algun dia, tenir les mateixes oportunitats que tenen els que viuen en famílies més afavorides. Tot un repte!

Gisela Pou

Llegit 176 vegades Darrera modificació el Dilluns, 10 abril 2017 12:17

Escriure un comentari


Codi de seguretat
Actualitzar