header

Dimarts, 02 maig 2017 10:52

Sant Jordi amb el raper mallorquí Valtònyc a l'Institut Font de Ferro de Palafolls

Publicat per 

La celebració dels actes previs a la diada de Sant Jordi a Catalunya va comptar amb un artista de l’illa de Mallorca que escriu i canta rap en català: Josep Miquel Arenas Beltran, més conegut pel nom artístic Valtònyc.

En una gira llampec d’un sol dia per terres catalanes, Valtònyc va oferir tres actuacions a l’Alt Maresme: a l’institut Font del Ferro de Palafolls, a l’institut Ramon Turró de Malgrat de Mar i al Museu de Pintura de Sant Pol.

Convidat per l’Associació de Literatura Activa amb el suport de la Institució de les Lletres Catalanes, el raper va demostrar el seu art als escenaris. L’objectiu que cantés davant d’un públic d’estudiants de secundària era fer conèixer un model de rap en català, i alhora fer veure que la improvisació inherent a aquest tipus de composicions està emparentada amb la tradició del glosat mallorquí.

Deixant a part les reaccions per la sentència que condemna Valtònyc a tres anys i mig de presó pel caràcter presumptament ofensiu de les lletres d’unes cançons de fa set anys (ara en té vint-i-tres), la informació més rellevant del seu pas pel Maresme és que el raper va exhibir la capacitat d’electritzar el públic des del primer moment.

Minuts abans de sortir a l’escenari, amb un ordinador sota l’aixella, Valtònyc observava ben tranquil els actes de lliurament d’uns premis literaris de Sant Jordi d’alumnes d’institut. L’aspecte dòcil que mostra el raper abans de pujar a l’escenari contrasta amb la força que imprimeix al seu recitat. A la gràcia de l’accent mallorquí s’hi suma la velocitat i el ritme dels textos rapejats, que projecta amb bona veu sobre una base musical hip-hop pregravada.

A l’institut Font del Ferro de Palafolls l’actuació es va fer al gimnàs davant de més de quatre-centes persones; al Centre Cultural de Malgrat de Mar, davant d’uns dos-cents alumnes de 3r i 4t d’ESO, i al Museu de Pintura de Sant Pol van assistir-hi una quarantena de persones.

Valtònyc trepitja escenaris des de ben jovenet. Als quinze anys ja sortia fora de Mallorca per anar a fer recitals a Catalunya, a les Canàries, al País Valencià, etc. Rapeja en català des que va conèixer el glosador mallorquí Mateu Xurí. Té gravats una dotzena de discs, en català i castellà, de descàrrega gratuïta.

Tant de bo que la visita de Valtònyc als instituts serveixi perquè el jovent s’engresqui a escoltar, a escriure i a cantar rap en català!

Josep Hernàndez Tresserras

Aquest recital s'incriu en el festival literari "Poesia als barracons" que l'Institut Font de Ferro de Palafolls i l'Associació Literatura Activa organitzen des de 2010 a l'institut i que té com a objectiu apropar la poesia a les aules a través de recitals de poesia, concerts, conferències, etc. Podeu consultar el programa sencer d'enguany aquí:

http://www.calameo.com/read/0051185423354d82d4276

Valtonyc2ValtonycValtonyc4

Llegit 477 vegades Darrera modificació el Dijous, 04 maig 2017 11:20

Escriure un comentari


Codi de seguretat
Actualitzar