header

Dilluns, 10 juliol 2017 15:09

Jordi Folck a l'escola Teresa Miquel i Pàmies de Reus

Publicat per 

La darrera visita d’aquest curs escolar va ser a Reus a l’escola Teresa Miquel on una  quarantena d’alumnes esperaven una anunciada “funció teatral”. Mantinc, angelsdimonisicalaveresdes de fa temps, que tota animació lectora tracta, precisament, d’animar a llegir i que l’escriptor/a ha d’usar tots els recursos expressius al seu abast. El llibre és el tercer de la nissaga de l’avi calavera, una aventura independent de les anteriors i entre les quals cal comptar el Llibre d’Encanteris de la vella Taràndula premi Folch i Torres l’any 2011.

Em va sorprendre l’elecció del llibre i al mateix professorat el va sorprendre la bona acceptació del mateix. Tractant-se d’un grup d’alumnes de procedències diverses i creences divergents el llibre  podia ésser rebut de maneres molt diferents i, potser, no totes bones.

Àngels, Dimonis i Calaveres tracta del següent:

Els Calaveres, aquells que habiten a les ciutats subterrànies perquè ja han passat a millor vida s'ensopeixen d'allò mes, d'aquí que, arribat el Nadal, decideixin organitzar una representació teatral dels pastorets. L'Avi Calavera i els seus amics l'hauran d’escriure, cercar els actors  i arribar, amb sort, a la representació. Però no tothom hi està d acord així que la catàstrofe no trigarà gaire a ser un personatge més del drama. Potser, amb sort, encara pugui acabar bé. Un llibre on el bou acaba menjant-se el nen Jesús (bé, a l’actor que ha de fer el personatge) on els reis Mags són uns bergants que acabaran robant les joguines, entre altres,  no pot ser  un llibre al gust de tothom.

La idea havia vingut amb un  “què passaria si”...

 “Què passaria si l'univers Fantàstic de Tum Burton que dona origen  a la saga  passés pel turmix amb les histories exemplars del Josep Maria Folch i Torres? I si hi afegíssim el gust per la tradició dels Pastorets i un homenatge al teatre i a les companyies d’afeccionats que corren pel nostre país? Per força havia de resultar  una comèdia clàssica i moderna entre el regust del  antic teiatru  i l'humor absurd de les telecomèdies amb rialles i llàgrimes ben embolicades i un tribut a dos grans creadors.

L’activitat va consistir en passar un power point sobre la tradició dels pastorets a casa nostra (amb mostres magnífiques de cartelleria) i en l’acte principal: un càsting per a representar alguna de les escenes del llibre on els alumnes es van oferir a llegir alguns del diàlegs  com en el càsting que els mateixos personatges han de passar al llibre...

GRAN CÀSTING PER ELS PASTORETS CALAVERES

Gran representació teatral la Nit de Nadal

(amb possibilitats d’una gira mundial).

Cerquem actors, ballarins, cantants i figuració;

també nens, ovelles i bestiar de tota mena amb sentit de la interpretació.

No es paga res: només es donen les gràcies.

Lloc de trobada: primer soterrani, sala d’actes.

Dia: 7 de desembre al migdia.

No hi falteu! Xerinola i alegria... a dojo!

 I a l’escola...

-Nom.

-Em dic...

-Procedència...

-Reus! París I Londres!

-Professió?

- (dubtes) Estudiant!

-Molt bé si us plau, ens pot mostrar els seus perfils? Una volta sobre si mateixa? Ens pot ensenyar les mans?

-...

-Molt bé..  Ens llegeix l’escena si us plau, senyora futura actriu...

 «Una gallina xica, pica, camatorta i ballarica va tenir sis polls xics, pics, camatorts i ballarics. Si la gallina no hagués sigut xica, pica, camatorta i ballarica, els sis polls no haguessin sigut xics, pics, i balla...rics.»

-Següent, si us plau!

Rialles i aplaudiments van tancar un acte engrescat. I és que el teatre és un gran revolucionari contra la timidesa. I els ho confessa algú que, de petit, va fer prou pastorets com per fer-se passar la vergonya i, ja adult, riure-se’n del mort i del qui el vetlla.

Gràcies a l’escola Teresa Miquel de Reus per permetre’m tornar als escenaris i, potser, fer escola (teatral).

Jordi Folck

Llegit 188 vegades Darrera modificació el Dijous, 13 juliol 2017 16:10

Escriure un comentari


Codi de seguretat
Actualitzar