header

Divendres, 21 juliol 2017 15:12

L'escriptor valencià Enric Lluch visita escoles andorranes a través del programa de Lletres a les Aules

Publicat per 

A través de Lletres a les Aules, programa adreçat a l’àmbit educatiu, la ILC mira d’estendre al màxim la seva activitat per tot el territori, tant pel que fa a centres com als autors que en formen part. N’és una bona mostra la següent visita: Enric Lluch, escriptor valencià, visita escoles andorranes a través de Lletres a les Aules.

Cal dir que les visites a Andorra es fan en col·laboració amb el Ministeri d’Educació i Ensenyament d’Andorra per tal de treure’n el màxim rendiment de la visita.

Enric Lluch explica quina va ser la seva experiència:

 

Activitats a Encamp dins del programa Autors a les aules 30 i 31 de maig de 2017

lequipdelsrosegonsLes activitats programades i acordades amb Maite Parrilla, responsable de l'Àrea d'Activitats Culturals i Educatives del Ministeri d'Educació i Ensenyament Superior d'Andorra, van consistir en:

Dia 30. Una trobada a la Biblioteca Comunal d'Encamp amb el club de lectura. L'activitat, organitzada pel bibliotecari Alfons Codina, va començar a les 18.00 i va acabar a les 19.30. Els participants, d'edats diverses, van intercanviar amb l'autor experiències de lectura, van exposar criteris de selecció, van comentar aspectes sobre els gustos lectors, van considerar i valorar les relacions lectura-escriptura, van escoltar diverses maneres de crear i recrear una narració...

Dia 31. Dues sessions desenvolupades a l'Escola andorrana de maternal i primera ensenyança d'Encamp, amb alumnes de 2n cicle (8-10 anys) i amb un total d'uns 90 nens i nenes. El text base per orientar les sessions va ser L'equip dels Rosegons (editorial Bruño).

A partir del text, es van realitzar distintes activitats:

a. Preguntes-respostes basades en l'argument, els personatges, l'espai i el temps de la narració.

b. Intercanvi d'idees per tal que l'alumnat entengués clarament la diferència entre realitat i ficció.

c. Creació-improvisació d'històries amb personatges amb característiques semblants als que apareixien al text base.

d. Creació d'històries col·lectives i inacabades. Interessava, sobretot, que els nens i nenes participaren en l'elaboració del text en la mesura de les possibilitats i competències, caràcter, etc. Calia animar a uns/unes i controlar l'excessiu afany participatiu d'uns altres. (Aquesta és, sempre, una de les activitats més difícils d'organitzar, però, alhora, la més positiva si s'aconsegueix fer bé). Cadascú/cadascuna es va sentir "propietari/ària" de la història creada i, al final, va idear el seu final i remat narratiu. Es va obrir la possibilitat que cada autor/a il·lustrés a casa el seu text, maquetés de manera manual el resultat final i altres aspectes relacionats amb els paratextos.

e. Les distintes activitats van començar-acabar-reiniciar-se en funció de l'ambient que l'autor va detectar entre l'alumnat. L'objectiu final havia de ser doble:

1. Que els nens i nenes no es cansessin.

2. Que els nens i nenes entenguessin que els llibres, la paraula--oral o escrita-- i la Literatura en general podia resultar agradable i, sovint, divertida.

La valoració d'aquestes activitats va resultar molt positiva. I no per obra i gràcia de l'autor sinó, com quasi sempre, per la predisposició de l'alumnat a realitzar coses atractives, divertides i, en algunes ocasions, amb resultats molt curiosos.

Enric Lluch

Llegit 171 vegades Darrera modificació el Dimecres, 26 juliol 2017 10:42

Escriure un comentari


Codi de seguretat
Actualitzar