header

Dilluns, 07 abril 2014 10:59

Crònica de Xavier Aliaga sobre la seva visita a l'IES Oleana, de Requena

Publicat per 

IrinaLa literatura trenca barreres lingüístiques

Havia fet alguna xarrada sobre els meus llibres a algun institut de València, ciutat majoritàriament castellanoparlant. Molt majoritàriament, diria jo. Però mai havia visitat un institut d'alguna de les zones castellanes del País Valencià. L'oportunitat va vindre de la mà de la professora Lluïsa Cifre, de l'IES Oleana, de Requena, que havia donat a llegir als seus alumnes El meu nom no és Irina (Andana, 2013). A Lluïsa, lectora meua, la coneixia d'abans, hi confiava plenament. Però tenia una certa prevenció pel context: recordava les notícies, algunes antigues, sobre l'hostilitat en algunes zones del País cap a la llengua autòctona.

Les reserves s'ensorraren de seguida, amb una petita broma que els vaig fer sobre la veïna (i rival) població d'Utiel i en veure l'interés amb què assistien a l'intercanvi. Perquè fou això, un intercanvi cordial de parers: només trencar-se el gel, començaren a preguntar coses sobre els més diversos aspectes de la novel·la. L'havien llegida i descodificada, perfectament, m'imagine que també pel bon treball de les seues professores. I a molts es notava que els havia agradat, que l'havien llegida no com la lectura obligada en una llengua aliena, sinó com alguna cosa molt més propera.

Fou engrescador. Però allò més sorprenent fou el domini oral dels alumnes d'una llengua apresa al col·legi i que no és l'idioma de comunicació del seu poble ni la seua comarca. Mèrit del professorat. I mèrit també d'uns joves a les portes de ser bilingües. Literàriament, ja ho són. I, tal vegada, si encerten amb les lectures, siguen adults lectors de català. I, em molts casos, parlants de català si la professió o les circumstàncies els porten a una zona catalanoparlant. Una xerrada profitosa. Un dia d'aquells que et retorna l'esperança en la gent, en l'educació i en el futur de la llengua.

 

Xavier Aliaga

 

Llegit 3760 vegades Darrera modificació el Dijous, 05 juny 2014 11:00

Escriure un comentari


Codi de seguretat
Actualitzar