header

Dimecres, 09 abril 2014 12:19

Lletres a les Aules: Anna Ballbona ens explica la seva xerrada a l'Institut de Montmeló

Publicat per 

Encanteri a l'institut

Un matí ben d'hora, ben d'hora vaig anar a l'IES Montmeló a parlar de poesia i de periodisme. Sovint sobta lligar aquests dos elements i no sabia com reaccionaria el grup d'alumnes de segon de batxillerat a qui m'adreçava. La idea era entrellaçar reflexions poètiques, per apropar i fer perdre la por a la poesia, amb lectures, articles i també contingències del dia a dia d'un diari: presentaria i recitaria diversos poemes propis, la  temàtica d'alguns dels quals permet fer aquest salt natural cap al periodisme. A la classe prèviament havien treballat poemes i articles. Sabia una cosa: la professora, la Montse Mir, a qui jo havia tingut uns 15 anys enrere, era una assegurança de vida. Però passava que era un dilluns i jo tenia les amígdales de la mida d'unes orelles d'elefant. Si parlar de poesia i periodisme un dilluns a les nou del matí podia ser criminal per als alumnes, tampoc tenia clar com seria per a mi, dormilega de mena i amb circumstàncies físiques adverses.

Previ suc, antibiòtic i cafè, i armada amb una aigua i tota la moral del món, vaig entrar a aquella classe de segon de batxillerat. Des del minut zero va començar la sorpresa. La professora va fer una petita introducció de qui era jo i què els explicaria (els alumnes sortien d'exàmens i jo feia com de teló abans d'entrar al següent combat de trimestre). També els va explicar que jo era de Montmeló i que havia anat en aquest mateix institut, quan estava situat a un altre lloc del poble. Aquí, veient alguna reacció, vaig pensar: em deuen veure com una vella, aquests alumnes? Va ser el meu torn i el moment d'obtenir la resposta. Devien ser com a molt les 9 i 10 del matí. M'heu de creure si us dic que els següents 50 minuts van passar volant. El temps es va fondre! Vaig intentar explicar-los que no han de veure la poesia com una cosa estrambòtica i allunyada, tot i que entenia que als anys d'institut i l'obligació de certes lectures i pràctiques els fes fer un rebuf quan sentien parlar de poesia. Els vaig dir que la poesia pot parlar de tota mena de coses, de coses quotidianes, properes o surrealistes, de coses que ens passen, que sentim, que imaginem, el que vulguem: la poesia és un espai de llibertat on tot és possible i on les regles són les que cadascú hi posa i hi treu. Els vaig recitar poemes on surten polígons, carnets de conduir no disponibles, places dures, sardines impossibles, Bartlebys, Xammars, diòptries...

 

Plaça dura


Cercant algun punt de la perifèria 
perquè l’esclafit de l’àtom més cèntric 
no l’esquitxi, es desorienta, perd 
l’agulla del rumb i quan es veu lluny, 
es gira i té al davant un altre esguard, 
insensible i fred, sense aixopluc. 
Quan es pensa que voreja els afores 
rau a una plaça dura, de saló.

Anna Ballbona

 

Portada Conill de gàbiaPer a qualsevol montmeloní, en sigui conscient o no, el polígon industrial forma part del paisatge propi. Així doncs, jo els interpel·lava amb el lloc comú d'un polígon industrial (“com li dieu, vosaltres?”), i ells seguien i responien. Els hi parlava d'un poema on surten periodistes dels anys 30 que m'interessen molt i els deia quatre coses de Xammar, Sindreu, Pujols, Pla... “El que deveu conèixer de tots aquests és en Pla?” I un alumne, integrat en les funcions del simpàtic de la classe, saltava amb una ironia que apuntava grans maneres: “Sí, Pla Lector, Pla...”. “Aquesta bona, nano! M'ha agradat!”. Realment creia que el nano tenia gràcia. I no només això: aquella intervenció em va alegrar perquè confirmava les sensacions extraordinàries d'aquell matí que ja no era ni molt d'hora ni amb massa angines: els alumnes seguien amb atenció i respecte el que mirava de transmetre'ls i jo m'ho passava teta intentant apropar-los quatre idees, poemes i articles, interpel·lant-los i veient les seves reaccions. Realment curioses. Personetes que em va semblar que agraïen que els parlés de tu a tu, que els piqués l'ullet amb poemes irònics, amb la meva experiència lectora i a l'institut. No era l'efecte de l'antibiòtic, era ben veritat: Personetes a qui la professora els havia transmès l'esdeveniment que tindria lloc aquell matí i ells el rebien amb ganes, amb atenció i curiositat. I jo els ho agraïa i mirava de desvetllar-los una mica més de curiositat. Va ser una gran experiència comunicativa i energètica.

Sense que volgués sonar grandiloqüent, vaig intentar convèncer-los que a la poesia ens hi hem d'apropar amb llibertat. No cal pensar els gèneres -la poesia, la novel·la o el periodisme- com uns blocs estancs que no es relacionen entre ells. Per mi, saludablement poden ser mirats com una barreja interessant que ens diu coses i ens sacseja. Quan ja havia parlat del periodisme dels anys 30, de per què era interessant també literàriament, de què en podíem aprendre mirat des d'avui, i els parlava del periodisme d'ara i del sentit crític que hi havíem d'abocar periodistes i lectors, en aquest instant va sonar el timbre. Havia passat una hora. Em vaig quedar de pedra. Davant aquells alumnes de secundària -com a grup social sovint tan bandejats- l'hora s'havia esfumat en un tres i no res. Els havia d'agrair d'alguna manera aquella sessió. Duia un regal a punt. El professor de Matemàtiques, que tenia classe a l'hora següent, trucava a la porta. Vaig demanar de recitar un poema més: el “Poema de los Quesos” d'en Pedrals. “Perquè veieu que la poesia també és joc”. N'havia seleccionat un fragment i vaig engegar. La professora, expressiva de mena, reia. I ells primer es van quedar parats, com sobtats, sense saber si realment allò anava tan en broma com semblava. Van començar els somriures, primer, les rialles menys tímides, després. Acabo una “estrofa” i faig pausa i ells engeguen uns aplaudiments. “Un moment, un moment”. Em miro el professor de Matemàtiques, que sembla compartir el divertiment amb l'alumnat. Encaro el tram final. Alumnes i mestres arrenquen a aplaudiments, com si em despertessin d'aquest encanteri dolç. Qui va dir que era un dilluns amigdalític i fred de febrer? 

Gràcies!

 

Anna Ballbona

 

 

 

Llegit 3507 vegades Darrera modificació el Dimecres, 17 setembre 2014 12:39

Escriure un comentari


Codi de seguretat
Actualitzar