header

Dimarts, 16 setembre 2014 11:47

Actuacions institucionals per potenciar la lectura. Laura Borràs i Pere Mayans

Publicat per 

Laura Borràs, directora de la ILC, i Pere Mayans, cap del Servei de Cap del Servei d’Immersió i Acolliment Lingüístics del Departament d’Ensenyament, van presentar dimarts, 9 de setembre, la ponència Actuacions institucionals per potenciar  la lectura en els centres educatius durant el curs 2014-2015 que tenia per objectiu oferir el conjunt d’actuacions que des de les diferents àrees de la Generalitat (Departament de Cultura i Departament d’Ensenyament) existeixen a disposició dels centres educatius per tal de treballar i fomentar la lectura.

L'acte, que s'inscrivia en la primera edició de Jornada Pedagògica celebrada en el marc de la Setmana del llibre en Català, va tenir lloc a la seu del Col·legi Oficial d'Arquitectes i va aplegar un centenar de professors de primària i secundària.

Monterrat Ayats, presidenta de la Comissió organitzadora de la Setmana del Llibre en Català, i Mònica Pereña, subdirectora general de Llengua i Plurilingüisme del Departament d'Esenyament, van ser les encarragades de l'obertura de les ponències de la tarda. Ambdues van recordar la importància de la lectura per a fomentar l'esperit crític dels alumnes i van agrair la tasca del professorat en aquest sentit i la importància del món educatiu en aquesta matèria.

Laura Borràs va presentar diferents seccions del portal de les Lletres Catalanes del Departament de Cultura susceptibles de ser utilitzades com a recurs pedagògic dins l'aula:

Qui és qui de les Lletres CatalanesSegons Borràs l'experiència de lectura dins l'aula ha de consistir en l'acte de lectura del propi text i en l'expansió d'aquesta lectura a través de la feina del professor que ha d’anar guiant, fent de "mèdium" per tal de fer visibles elements que acostin la lectura als alumnes. Partint d'aquesta idea Borràs va proposar el  Qui és qui com una font a la qual adreçar els alumnes per tal que a través de cerques a aquesta i a d’altres fonts de referència, sota unes determinades pautes indicades pel professor, puguin confegir l’apartat de caràcter “extraliterari” de cada un dels autors treballats durant el curs per tal que “l'estona de classe pugui dedicar-se a fer de la lectura una experiència viva i rica”.

Les Rutes literàries i el mapa literari: són per a la directora de la ILC una manera d'utilizar els recursos digitals que tenim al nostre abast a través de les quals s'amplifica l’experiència de lectura vinculant-la a un territori i esdevenint una vivència.

Diverses propostes d’activitats i bibliografia recollides als repositoris d'informació elaborats en els últims anys entorn d'efermèrides com: Espriu, Vinyoli, Sales, Calders, Tísner, Joana Raspall

Exposicions: permet accedir a continguts relacionats amb exposicions o bé organitzades per la ILC o en què hi ha col·laborat entorn d’escriptors com Artur Bladé i Desumvila, Papasseit i del fet literari en general com El món i un llibre.

Lletres a les Aules: el programa de la ILC que vincula clarament la literatura a les aules de manera presencial atès que ofereix l'oportunitat d'entrar en contacte directe amb un autor. Per a Laura Borràs aquest programa permet prestigiar la figura de l'escriptor i presentar-lo com un creador que a partir del no-res, del matèrial virtual que són les paraules, ens acosta a experiències virtuals que tanmateix ens canvien, ens transformen i alhora fan que siguem qui som, ens constitueixen i per aquest motiu esdevenen transcendentals. Borràs va destacar l’esforç de la ILC per arribar a tots els centres del domini lingüístic més enllà de divisions territorials i va explicar algunes iniciatives portades a terme durant el curs 2013-2014 per tal de superar les limitacions econòmiques com el fet de fer xerrades a través de videoconferències. El termini per sol·licitar Lletres a les Aules estarà obert fins al 15 d’octubre.

Què Llegeixes: club de lectura virtual i lloc de trobada perquè lectors de totes les edats puguin comentar les seves lectures.  

Per la seva banda Pere Mayans va presentar un seguit d’iniciatives del Departament d’Ensenyament que serveixen per treballar i millorar la competència lectora dels alumnes. Mayans va destacar la feina realitzada per les biblioteques escolars a través del projecte puntedu malgrat la disminució de recursos destinats  a conseqüència de la crisi. Va fer especial esment del programa “estrella” en aquesta línia anomenat Impuls de la lectura, que té per objectiu millorar el rendiment escolar dels alumnes i fomentar el gust per la lectura incidint en la formació del professorat. Aquest programa, que enguany celebra 30 anys de trajectòria, està aconseguint, segons va explicar Mayans, resultats engrescadors perquè assoleix l’objectiu per al qual està concebut, "que els estudians millorin". Actualment compta amb la participació  de 500 centres educatius.

Pere Mayans va mostrar la pàgina de l’xtec en la qual es pot trobar la informació sobre el programa Impuls per la lectura i on hi ha materials de referència per a treballar la lectura a l’aula com els portafolis de lectura, que permeten als alumnes una reflexió sobre la lectura en sentit ampli, i el recull de materials generats durant aquests 30 anys de trajectòria del programa; un llistat amb tots els dossiers didàctics organitzats per edats, cursos i nivells educatius disponibles perquè “tothom faci servir el que consideri” i que responen a un ampli ventall de gèneres, autors i editorials del qual “poques llengües poden presumir”

Mayans també va destacar el concurs “El gust per la lectura” que celebra aquest any el seu vintè aniversari. El llistat d’obres proposades per a la present edició ja es troba publicada al web, en breu es publicaran les guies de lectura i el període d’inscripció al concurs estarà obert del 3 de novembre al 23 de desembre.

A la pàgina de l'xtec hi trobareu, a més, material molt interessant presentat per centres educatius durant les Jornades Literàries que el Departament d'Ensenyament i la ILC han dedicat a autors catalans amb motiu d'efemèrides relacionades que tenen per objectiu apropar la seva obra al col·lectiu docent i donar-ne a conèixer experiències didàctiques. Actualment hi trobareu material sobre: Joaquim Amat-Piniella, Pere Calders, Salvador Espriu, Joana Raspall, Joan Maragall, Mercè Rodoreda i Màrius Torres.

Per últim, resproduïm el llistat de concursos escolars de l'xtec impulsats per altres institucions que també contribueixen a estimular i fomentar l'hàbit lector i el gust per la lectura i que poden ser del vostre interès:

Certamen de Lectura En Veu Alta

Premi de Literatura Infantil Atrapallibre

Premi de Literatura Juvenil Protagonista Jove

Premi Sambori 2014

Concurs de Joves Talents. Premi relat curt

Premi de poesia Infantil Pissiganya

Contes del món

 

 

 

  

Llegit 5393 vegades Darrera modificació el Divendres, 19 setembre 2014 13:25

Escriure un comentari


Codi de seguretat
Actualitzar