header

Dijous, 22 gener 2015 17:00

Lletres a les aules 2015: Manel Baixauli a l'Institut d'Almussafes

Publicat per 

El passat 12 de gener Manel Baixauli va visitar l'Institut Almussafes a través del programa Lletres a les Aules de la ILC. Reproduïm a continuació la crònica que des del centre van publicar al seu blog Rebomboris:

Manel Baixauli ens porta a la cinquena planta

El dilluns 12 de gener començàrem setmana amb la visita al nostre centre de l'autor del llibre que acabaven de llegir els vora cinquanta estudiants de 1r de batxillerat: Manel Baixauli. El llibre llegit: La cinquena planta (editorial Proa).

Manel Baixauli va començar relatant de quina manera va resultar afectat per la síndrome Guillain-Barré i el procés de recuperació que va seguir, especialment, en un sanatori. Ja en l'àmbit literari, el personatge principal de La cinquena planta, anomenat amb la inicial B, pateix aquesta malaltia i ubica el lector en l'espai de la seua recuperació física: Sanatori. Un sanatori amb una misteriosa cinquena planta d'impossible accés i amb un conjunt de personatges d'allò més "curiosos" (per posar una adjectiu imprecís): Fix, Orofila, Fisio, Doctor Mogort, Ferragut...

Manuel Baixauli

Després d'una curta intervenció, Manel donà pas al diàleg amb els presents. I aquest, el diàleg que començà, va ser d'allò més interessant. La lectura del llibre havia despertat en els lectors la curiositat sobre múltiples factors i no volien desaprofitar l'ocasió que tenien de parlar directament amb l'escriptor.

Una lectura densa, distinta, poc habitual per als nostres joves lectors. 294 pàgines que els han fet descobrir una fórmula literària que, fins ara, els resultava, tal vegada, impensable o impossible. Una literatura que fa del lector un recreador i que els permet obrir camins entre la fantasia i la realitat, plantejar-se múltiples teories sobre allò que hi passa, reflexionar sobre la mateixa lectura i acabar reflexionant sobre si mateix.

IEs Almussafes Manuel Baixauli

Al final, una llarga cua a l'espera de les dedicatòries "artístiques" que fa Manel Baixauli, el qual, a banda de ser escriptor, és pintor i professor en l'Escola d'Art Escultor Beltran de Sueca.

Aquesta activitat ha sigut possible gràcies al programa "Autors a les aules" de la Institució de les Lletres Catalanes del Departament de Cultura de la Generalitat Catalana.

Enllaç a l'entrevista feta per TV3

 

 Per la seva banda, l'autor, ens diu:

L'experiència a l'institut d'Almussafes ha sigut molt positiva. Jo m'havia preparat un guió llarg per si no s'atrevien a intervenir, però, afortunadament, a mitjan guió, les seues preguntes i observacions s'han imposat i hem fet un debat intens i enriquidor. 
Hem parlat de la frontera boirosa entre ficció i realitat, del poder de la literatura per viure vides paral·leles i de tot el que s'ha posat a tir.
Fins aleshores, jo havia pensat que el meu llibre potser era massa complex per a la seua edat; ells m'han demostrat que això era fals, i que el fet que un lector entre o no en una història depèn, sobretot, de la voluntat i de l'actitud d'aquest lector, i no tant de la forma en què està escrit el llibre.
 
Una excel·lent tertúlia, repetisc.
 
Salut!
 
M. Baixauli

 

 

 

 
Llegit 1513 vegades Darrera modificació el Divendres, 23 gener 2015 12:41

Escriure un comentari


Codi de seguretat
Actualitzar