header

Dimecres, 28 gener 2015 10:00

Lletres a les Aules: Gisela Pou a l'escola FEDAC La Immaculada de Castellar del Vallès

Publicat per 

INSTITUCIÓ DE LES LLETRE CATALANES

Programa Lletres a les aules

15 de desembre 2015

 

    Els alumnes de segon d'ESO de FEDAC la Immaculada han llegit la novel·la L'edat del lloro. La professora de català, la Rosa Baró, havia proposat  un ledat del llorointeressant treball  a partir del llibre. El tema central de L'edat del lloro tracta de la fama i com aquesta afecta, no tan sols a qui és famós, sinó a com la reben els admiradors per qui el famós s'ha convertit en un petit ídol, tal i com li ha passat al Quim (15), el germà gran de la Rita (11) -la narradora-. La història té una sobresodi d'humor i ironia, però al mateix temps ofereix la possibilitat de fer reflexions i, precisament això és el que han fet els alumnes de 2on d'ESO. No han fet el típic treball de resumir els capítols, buscar paraules al diccionari, fer descripció dels personatges i acabar amb una opinió personal massa sovint poc elaborada. La Rosa els ha proposat que facin  reflexions a partir de  les preguntes que els genera la lectura de L'edat del lloro.

    Per iniciar la sessió, a partir d'un Power Point,  els he exposat què s'hi amaga darrere del procés creatiu: Com m'ho faig per inventar una història… Què m'ha empès a fer aquesta novel·la… Per què he triat aquest tema…  De quina manera es creen els personatges… La importància de la tensió narrativa… Els girs argumentals que creen sorpresa i tensió… etc.  És interessant veure com una novel·la teva, no tan sols serveix per entrenir i transportar-te a altres mons, sinó que serveix per fer-los meditar i qüestionar-se temes que els queden lluny. He de dir que  és una sort trobar-se amb escoles que han deixat de banda els típics treballs  de lectura, i que  han tingut l'encert de centrat la lectura del llibre en un treball de reflexió. 

   El treball del llibre ha estat fer un fòrum després de la lectura, però no pas de forma lliure sinó  a partir de preguntes que fan els mateixos alumnes i també de frases del llibre. Els nois s'han aplegat en grups de tres per treure conclusions de la pregunta inicial, o crear noves preguntes. Les conclusions de la seva reflexió han estat explicades en veu alta y ha estat durant la meva vista on ells mateixos m'han exposat com creuen que els afectaria la fama. Han reflexionat sobre l'actitud de la Rita respecte a l'amistat amb la Simoneta  i el més interesasnt ha estat que analitzessin com la Rita, tot i tenir una mirada crítica sobre la fama del seu germà, se n'aprofita per aconseguir els seus propòsits.

   Tot plegat ha estat una gran experiència. Veure que el teu llibre serveix per fer pensar a adolescents que comencen a caminar sols per la vida no pot fer més que omplir-me de satisfacció.

*****

     A més de parlar del llibre,  la meva estada a l'escola s'ha allargat en tota una altra sessió. La Rosa Baró  em va explicar que vol fer participar els nanos al programa El gust per la lectura —és la vintena edició—. La proposta d'aquest any consisteix a adaptar un fragment del llibre El fantasma de Canterville d'Òscar Wilde. A més, aquest curs centren  el  treball de síntesi en adaptar un conte clàssic a una versió contemporània. La Rosa coneix la meva faceta de guionista i  em va demanar si podia fer  una petita màster class  per explicar  com es fa un guió. Vaig acceptar i vaig preparar en un Power Point on explicava les nocions bàsiques del guionatge i on definia què és: sinopsi, tractament, escaleta, seqüència, diàleg i sobretot, tensió narrativa. I també un exemple pràctic de versionar el conte de la Ventafocs en 7 seqüèncis. Un guió no deixa de ser un génere literari i amb la confecció d'un guió els nanos aprenen tant a crear com a escriure.

   Els alumnes han participat força durant l'activitat, i tot i que jo ho duia preparat, hem aconseguit que ells facin la seva pròpia versió. Ara els queda posar en pràctica els coneixements apresos i espero que la xerrada els hagui  donat les eines per poder fer un bon guió. L'escola FEDAC Castellar ha guanyat diversos premis en els programes de "El gust per la Lectura " i també "La Viquilletra", espero que aquesta vegada també  tinguin molta sort! Tant com treballen segur que la tindran!!

Llegit 1240 vegades Darrera modificació el Dijous, 29 gener 2015 06:41

Escriure un comentari


Codi de seguretat
Actualitzar