header

Dijous, 26 febrer 2015 11:59

Lletres a les Aules: Xavier Hernàndez explica la ruta literària a propòsit de la seva novel·la "El joc de la guineu"

Publicat per 

Ruta literària a propòsit de El Joc de la Guineu

(Pensada per alumnes d’entre 12 i 13 anys)

El Joc de la Guineu està inspirada en uns fets reals ocorreguts al Penedès.

 A començaments del Segle XX, quatre individus, tres homes i una dona, van assaltar l’ermita romànica de Santa Maria de Foix (T.M. de Torrelles de Foix, Alt Penedès) amb la intenció de robar tot allò que els devots hi havien anat dipositant per motius de fe.

eljocdelaguineuMentre regiraven armaris i vitrines, van ser sorpresos pel  mossèn i el van colpejar fins que va caure malferit. Aleshores el van lligar i amagar dins d’un armari del darrere de l’altar i van fugir en el mateix carro que els havia dut fins a l’ermita. Mentre deixaven enrere el lloc dels fets, van ser vistos pels pagesos de la zona, que no van sospitar què havia passat, tot i que van conèixer la dona, la Teresa Penes, i el seu marit, perquè eren habituals a la contrada.

Dies més tard, quan els habitants de les masies dels voltants van pujar a l’ermita a oir missa, es van sorprendre en veure la porta oberta i l’ermita plena de restes del robatori. Fins que en obrir l’armari on hi havia el mossèn van trobar-lo, però ja era cadàver.

Les sospites van suposar la denúncia de la Teresa Penes i dels seus companys, que van ser acusats del crim i condemnats a garrot vil. La sentència es va executar a Vilafranca del Penedès i va ser contemplada per un públic nombrós, com demostres les fotografies que han arribat fins nosaltres.

 La ruta que ja he experimentat amb alumnes de sisè de primària i de primer d’ESO consisteix en mostrar-los els tres llocs reals on s’inspira la novel·la (l’ermita de Foix, un cementiri abandonat i la casa de colònies on hi fan estada els protagonistes). Aleshores, els nois ni noies s’adonen que, a la narració, els tres espais disten entre sí entre deu i dotze quilòmetres l’un de l’altre, mentre que, a la història, estan situats a prop, de manera que els protagonistes poden desplaçar-s’hi en qüestió de minuts. Així, els explico, els autors, fem servir la realitat per modificar-la en funció de l’argument que volem narrar, la qual cosa, a més, en aquest cas, implica la modificació novel·lesca de la toponímia real. D’altra banda, també descobreixen la riquesa arqueològica, paisatgística i socioeconòmica de la comarca del Penedès (L’ermita de Santa Maria de Foix, romànica, és un mirador excepcional cap  a la serralada Litoral i el mar), així com les restes històriques que encara avui són testimoni de la Marca Hispànica.

Per fer la ruta cal que el grup disposi d’un autobús de petites dimensions (dels de 30 ó 35 persones) i que s’hi pugui dedicar una jornada escolar sencera.

En tot cas, contactant amb mi, es pot acabar de concretar

Xavier Hernàndez Ventosa

Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

Llegit 1093 vegades Darrera modificació el Dijous, 26 febrer 2015 13:08

Escriure un comentari


Codi de seguretat
Actualitzar