header

Dimecres, 18 març 2015 09:04

Lletres a les aules. Crònica de Núria Garcia Quera a l'Institut de Sort

Publicat per 

El fet d'entrar a l'institut de Sort no se m'ha fet gens estrany, al contrari, tot m'era tan familiar que en cap moment se m'ha despertat la curiositat insaciable de quan entro a espais desconeguts. Fins i tot la rebuda de la directora tenia un caire de vella amistat i, si no hem acabat fent un cafè, ha estat perquè després de la conferència m'apressaven altres compromisos.

L'explicació de tot plegat ve de que per aquest institut hi van passar els meus tres fills i la conseqüència ha estat que durant la conferència haguem començat parlant del meu llibre Nou viatge al Pirineu i haguem acabat parlant de toponímia. És el que tenen les sobretaules entranyables d'un dinar entre amics. Una cosa estira l'altra i no te n'adones que ja és hora de sopar.

ies hug roger 16 3 15

Al relat de viatge de Nou viatge al Pirineu es descriuen les vicissituds d'una caminada de dues setmanes pels Pallars, la Val d'Aran i l'Alta Ribagorça i, com que aquesta caminada va saltant de poble a poble, fins a més de setanta, d'aquí ha vingut el tema de la toponímia. Perquè, d'una banda, la majoria d'aquests llogarrets tenen uns topònims opacs i perquè, de l'altra, alguns dels alumnes que han vingut estan fent dialectologia i pallarès, i estaven interessats en la investigació que estic duent a terme sobre aquest tema. Així, doncs, durant el temps que he compartit amb els alumnes de quart d'ESO i segon de batxillerat hem parlat de literatura però, també, de l'eina que utilitza la literatura: la llengua i, més concretament, la llengua dels nostres avantpassats.

Tot plegat ha estat molt enriquidor i m'emporto un bon record de l'atenció i l'interès dels vint-i-set alumnes.

Núria Garcia Quera

 

Més informació sobre l'autor i el llibre

Llegit 1139 vegades Darrera modificació el Divendres, 20 març 2015 10:50

Escriure un comentari


Codi de seguretat
Actualitzar