header

Dimecres, 29 abril 2015 10:26

LLETRES A LES AULES. LLUÍS RODA PARLA D’AMOR I DE LLIBERTAT A L’INSTITUT DE BENIGÀNIM

Publicat per 

Quan em van contactar de l'Institut Les Foies de Benigànim, de la Vall d'Albaida, per tal d'informar-me de les activitats preparatòries que anaven a dur a terme amb els seus alumnes de batxillerat, vaig restar satisfet i, sobretot, compromès, ben disposat a col·laborar-hi en la mesura de les meues possibilitats. Els alumnes havien de triar per a la seua lectura entre dos poemaris meus ben diferents: Buirac d'amor (Premi de la Crítica dels Escriptors Valencians 1998) o Elogi de la lliberat (2001). La qual cosa ja em feia gràcia perquè són dos llibres escrits paral·lelament, però molt diferents.

                                            5 buirac d amor 6 elogi de la llibertat

A més, anaven a comparar, a l'aula, mostres dels distints tractaments de l'amor en la meua poesia, amb ajuda dels professors, tot incloent algun poema de Sobre l'hamada (Premi Octubre-Vicent Andrés Estellés 1989) i de Nadir (Premi Jocs Florals de Barcelona 2010). Una vegada més, he pogut constatar que moltes de les barreres en relació a la poesia són bàsicament psicològiques. Comprovar que els llibres tenen vida més enllà de la "novetat" i del públic adult per als quals els presuposem és un motiu d'esperança per tal de continuar treballant seriosament, tant si ets escriptor com si ets professor.

 

                                            sobre l hamada nadir

Vaig endinsar-me en la Vall d'Albaida per la Costera, deixant Xàtiva a un costat. Feia un dia preciós. Aquell 26 de març, mentre ells eren al pati i jo arribava, em reberen les veus anònimes d'alguns alumnes, com si alguna cosa important anara a passar. L'Internet els ho posa fàcil: "Ei, Lluís Roda!", amb una barreja de cordialitat i admiració entranyablement adolescent. Els professors havien fet la seua tasca competentment i ara em calia, a mi, arrodonir la seua feina. Vaig deixar que foren ells els que triaren quins poemes volien escoltar de la meua veu. Vaig contestar les seues preguntes. Van mostrar una especial curiositat pels meus inicis, la meua estada a Nova York als setze anys amb una beca AFS, també pel meu treball a la IBM i els motius pels quals vaig preferir posteriorment la docència. Sonà el timbre. No volien marxar. Alguns van poder fer-se la foto. Els vaig signar els llibres. Les mones de Pasqua començaven a coure's. I els estels, les milotxes o els catxerulos encara hi ha qui els sap fer. I enlairar-los!

Lluís Roda

 

 

beniganim ies les foies 26-03-2015 1r bat LLR 02

beniganim ies les foies 26-03-2015 1r bat LLR 01

 

Llegit 1143 vegades Darrera modificació el Dimecres, 29 abril 2015 10:46

Escriure un comentari


Codi de seguretat
Actualitzar