header

Dilluns, 25 maig 2015 12:01

Avui 2 x 1! Lletres a les Aules. Doble crònica d'Anna Vila. Escola Pau Delclós de Tarragona i CEIP Puig i Giralt de l’Hospitalet de Llobregat

Publicat per 

Crònica de les visites a l'escola Pau Delclós de Tarragona i el CEIP Puig i Giralt de l'Hospitalet de Llobregat.

Ja fa tres anys que vaig a l'escola Pau Delclós de Tarragona, llegeixen el llibre Un pacte és un pacte. Generalment són els nens i nenes de 2n. Ara que ja estic jubilada, procuro fer les visites a primera hora del matí. És la millor hora. Els nens vénen amb ganes, no com pot passar si la xerrada es fa a continuació de l'hora del pati, que solen estar una mica esverats, o a la tarda després de dinar que sempre acostumen a tenir son.

Tot i que els nens i nenes de 2n. són petits sempre acostumen a fer unes preguntes molt interessants. Un pacte és un pacte és un llibre que parla dels pactes que fan els insectes, que acostumem a tenir per casa, amb les persones que hi viuen. Jo sempre aprofito per explicar-los alguna anècdota personal de l'experiència que he tingut amb cada insecte.

un pacte es un pacte

Les anècdotes personals a aquesta edat els encanten. La que els agrada més és la que em va passar quan tenia l'edat d'ells: Un dia, mentre estàvem fent un picnic amb la família, vaig llençar-me rodolant turó avall amb el plat d'alumini ple de costelles amb pa amb tomàquet. Els pares em van venir a buscar i espantats em van preguntar "Però què t'ha passat?" Jo plena de rascades i entre sanglot i sanglot els vaig dir: "Una formiga!". Als infants això de que les persones grans en algun moment de la nostra vida hàgim passat por, els encanta, i més per una miserable formiga.

Quan acabem de parlar de tot plegat els passo unes fotos dels insectes que surten al conte i els faig algun comentari. També cançons que tenen a veure amb els insectes que fan els pactes. Per tancar la xerrada sempre els faig endevinar alguna endevinalla que lògicament el resultat és algun insecte que surt al conte.

 

El CEIP Puig i Giralt d'Hospitalet de Llobregat van llegir L'Albert i els coloms missatgers. Ho van treballar els alumnes de 6è. El protagonista d'aquest conte és un nen de 10 anys que demana un mòbil pel seu aniversari i li regalen dos ous de colom. Tots els nens i nenes es senten molt identificats amb el protagonista ja que el mòbil és l'eina que tots voldrien tenir a aquesta edat.

albert i coloms missatgers

 

Per començar, els convido a fer les preguntes que vulguin abans de parlar jo, ja que d'aquesta manera quasi sempre surt el que els explicaria. A través de les seves preguntes intento transmetre tot el que els hi volia comunicar. Després els passo un power point on poden veure tot el treball de documentació que he fet abans de començar a escriure el llibre. Veure coloms missatgers, aviades, colomars... Això els entusiasma. 

Mentre dura la xerrada els alumnes es van passant una llibreta on cada un d'ells pot expressar lliurement la seva opinió sobre el llibre. Això els encanta i els mestres queden parats en veure la llargària dels textos que hi escriuen. Per a mi és un estímul a continuar escrivint. Haig de remarcar que, quan els faig les dedicatòries als seus llibres, intento lligar-ho amb el text que cada un d'ells ha escrit a la llibreta d'opinió.

 

Dues escoles situades en poblacions diferents: Pau Delclós tocant a la Rambla Nova de Tarragona, una zona on les cases són antigues i la gent ha anat marxant per viure en zones més noves. Com a conseqüència l'han poblat els immigrants de països ben diversos. En una classe de 45 nens a tot estirar hi havia un 10 % del país. Això sí, tots parlen un català perfecte amb accent tarragoní. L'escola Puig i Giralt situada a l'Hospitalet de Llobregat, tocant al metro Pubilla Casas va passar el mateix. De 50 alumnes 3 o 4 eren del país. I igual que va passar a Tarragona, el nivell de català parlat dels nens era perfecte. Per a mi és una experiència enriquidora veure que nens i nenes de procedències tant diverses parlen el català millor que tots els immigrants que venien a Catalunya ara fa uns anys , de la resta de la península.

Anna Vila, 25 d'abril de 2015

Llegit 959 vegades Darrera modificació el Dilluns, 25 maig 2015 12:49

Escriure un comentari


Codi de seguretat
Actualitzar