header

Dijous, 04 juny 2015 13:29

"Sorpreses agradables". Crònica d'Alegria Julià per a Lletres a les Aules

Publicat per 

"Quina satisfacció poder parlar amb els meus lectors! És una experiència molt gratificant, tant per a mi, com a escriptora, com per als nens i nenes de l'escola on vaig a fer la xerrada.

Durant molts anys, mentre vaig exercir de mestre, vaig procurar de totes, totes, fer venir un escriptor o escriptora a l'escola. Quan tenia assegurada i ben lligada la visita, ens posàvem a llegir un o més llibres de l'autor. Aleshores m'era molt més fàcil engrescar els nois i noies a la lectura. I mentre anàvem llegint sorgien preguntes, interrogants, dubtes...

-Tot això ho podeu preguntar a l'autor quan vingui – els deia satisfeta de comprovar que els tenia ben enganxats a la lectura.

I ves per on, ara sóc jo la persona que esperen amb candeletes, impacients i emocionats per conèixer l'autora del llibre que s'han llegit.  

aj Contes verticals    

Val a dir que sempre he trobat uns mestres extraordinaris que han sabut il·lusionar i engrescar els seus alumnes. Aquest curs he anat a Santa Maria de Palautordera, a l'Hospitalet de Llobregat i a Barcelona, i, a tot arreu, he trobat lectors emocionats i impacients per a fer-me un munt de preguntes. A l'escola Matagalls de Santa Maria de Palautordera, després de parlar a bastament dels Contes verticats, de l'estructura i la seva elaboració, se'm va acudir de dir-los:

-Què us sembla si us poso deures? Seríeu capaços de fer vosaltres uns contes verticals?

-Ja els hem fet! –em van respondre molt satisfets. I un parell de nenes se'm van apropar i em van donar un fantàstic recull de contes verticals. Em vaig quedar parada i emocionada. El meu llibre havia servit de préstec literari per a uns nois i noies, qui sap si futurs escriptors.

-Us prometo que me'ls llegiré tots amb deteniment i us en diré alguna cosa –els vaig dir. I així ho vaig fer. Al cap d'uns dies els nens i nenes de l'escola Matagalls rebien una carta meva, comentant un per un els contes que havien elaborat.

 

 

aj Contes de festa major

 

A l'escola Pau Casals de l'Hospitalet de Llobregat, on s'havien llegit el Contes de festa major, els alumnes havien fet contes només amb monosíl·labs. Va ser com un joc engrescador el fet de comprovar la gran quantitat de monosíl·labs que té la nostra llengua. I a l'escola Virolai, que també s'havien llegit els Contes verticals, es van interessar molt per les il·lustracions, fetes pel Picanyol, a qui coneixen a través del seu personatge Ot el Bruixot. Quan els vaig fer aquesta pregunta:

-Hi ha personatges que tenen molt afany de protagonisme i s'han colat a més d'un conte. Sabríeu dir quins són?

Un bosc de mans es va alçar, gairebé tots estaven delerosos de respondre la pregunta. I, ordenadament, entre tots en vam treure l'entrellat.

Tot això són detalls que demostren el que deia al principi: la trobada d'un autor o autora amb els seus lectors és molt gratificant."

 

Alegria Julià

Llegit 973 vegades Darrera modificació el Dijous, 04 juny 2015 14:06

Escriure un comentari


Codi de seguretat
Actualitzar