header

Dijous, 11 juny 2015 13:10

Arrodonir el procés de la lectura: Trampa de foc al Centre Penitenciari Els Lledoners. Lletres a les Aules

Publicat per 

"El Centre Penitenciari Els Lledoners és nou i immens. El conjunt d'edificis que el formen s'organitza al voltant d'un carrer central com si fos una petita ciutat. Està pensat per acollir set-cents cinquanta interns i –segons em van explicar– hi treballen unes quatre-centes persones. Visitar una presó d'aquestes característiques impressiona. No era la primera vegada que, com a autora, feia una xerrada en un centre penitenciari. Vaig visitar els reclusos de la presó de Girona l'any 2012 –actualment, buida– però aquell cop les instal·lacions eren velles i la capacitat del centre més reduïda. En tots dos casos, però, en vaig sortir amb les mateixes sensacions: la satisfacció de participar en una activitat al voltant de la lectura en un espai aïllat del món exterior, el plaer de completar el procés que han iniciat llegint el llibre i que els ha ofert un bri d'aire en la reclusió, i la convicció de la gran feina que fa la Lectura Fàcil en aquest col·lectiu.

nm trampa de foc

De fet, però, és ara que m'ho miro en la distància dels dies passats, que sóc capaç de verbalitzar què va representar la xerrada que vaig fer a Els Lledoners al voltant del meu llibre Trampa de foc. Perquè quan era allà, explicant les raons que em van dur a parlar de la història de les treballadores de la Triangle Shirtwaist Company, comentant tot el procés d'escriptura –la documentació, l'estructura, l'argument–, vaig viure la visita com tantes altres visites que he fet, gaudint de l'interès dels lectors i desvetllant-los secrets de producció. Potser va ser tot això –la naturalitat del moment i aquest gaudi personal que crec que va dur al seu–, el que va fer que l'endemà rebés un entusiasta correu de la professora del Centre de Formació d'Adults Carme Karr, que organitzava la xerrada. "La sessió va ser molt dinàmica i participativa. Els meus alumnes estaven molt agraïts i avui explicaven a la resta de companys que havia anat molt bé", em deia la Gemma. Saber que encara l'endemà en parlaven va confirmar com n'és d'important la lectura en una espai d'aquestes característiques i com n'és d'imprescindible la feina que hi fan els professors. Poder arrodonir el procés com a autora va ser fantàstic.

preso els lledoners 01

Trampa de foc explica la història real de l'incendi que va tenir lloc a Nova York l'any 1911, a la fàbrica tèxtil Triangle, en el qual van morir cent quaranta-sis persones, la majoria noies joves immigrants que havien arribat a la ciutat buscant una vida millor i que treballaven en condicions inhumanes i sense cap mesura de seguretat. La catàstrofe va comportar canvis en les lleis laborals del país i és un dels fets que va dur a designar el 8 de març com a Dia Internacional de la Dona Treballadora. El temes que es tracten en la novel·la a través dels fets de 1911 –immigració, inseguretat laboral, igualtat entre homes i dones, abús de poder– són encara generadors de debat actualment. Ho van ser a la presó Els Lledoners entre els lectors. Com a autora i en un joc de donar i rebre, vaig ser afortunada de poder participar en aquest intercanvi d'impressions."

Núria Martí Cosntans

Llegit 1063 vegades Darrera modificació el Dijous, 11 juny 2015 13:37

Escriure un comentari


Codi de seguretat
Actualitzar