header

Conversa amb Montserrat Abelló

Aquest mes recuperem l'entrevista a Montserrat Abelló, enregistrada el 10 de març de 2014, poc mesos abans de la seva mort. L'entrevista va anar ser feta per Ester Xargay, Carles Hac-Mor i Jordi Marrugat i va ser la primera que es va fer dins la sèrie de converses amb autors

Montserrat Abelló (Tarragona, 01-02-1918 - Barcelona 09-09-2014), fou poeta i traductora. Va publicar nombrosos llibres de poesia, entre els quals cal esmentar l’antologia Al cor de les paraules. Obra poètica 1963-2002Memòria de tu i de mi, l’antologia Poemes d’amor, i Més enllà del parlar concís. Va traduir al català dones poetes avui tan reconegudes com Sylvia Plath o Anne Sexton, l’antologia de dones poetes de parla anglesa, Cares a la finestra, i altres autors com E.M. Forster o Dylan Thomas. També va traduir a l’anglès textos de Salvador Espriu, Mercè Rodoreda i Maria-Mercè Marçal, entre d’altres, que han contribuït decisivament a la difusió de la literatura catalana a l’estranger. Entre els guardons que va obtenir, destaquen el Premi Jaume Fuster dels Escriptors en Llengua Catalana, el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes i el Premi Nacional de Cultura. L’any 1998 li fou concedida la Creu de Sant Jordi.

L'entrevista repassa la seva trajectòria vital, l'infantesa, l'exili i el retorn, els seus inicis en l'escriptura i la seva trajectòria com a poeta i traductora. Una oportunitat de recuperar la seva veu literària en primera persona. 

Sèrie d'entrevistes amb autors

Montserrat Abelló al Qui és Qui

Llegit 716 vegades Darrera modificació el Dijous, 20 abril 2017 13:51

Escriure un comentari


Codi de seguretat
Actualitzar