header

Dimarts, 28 juny 2016 13:25

Conferència "Jo no sé què és guardar fusta al moll" a càrrec d'Ada Castells sobre Joan Salvat-Papasseit, dins del cicle "El meu clàssic"

Publicat per 

Dijous, 7 de juliol, la Sala d’Actes de l’Arts Santa Mònica (La Rambla, 7, de Barcelona) acull una nova sessió del cicle “El meu clàssic”. En aquesta ocasió l'escriptora convidada serà Ada Castells que impartirà la conferència “Jo no sé què és guardar fusta al moll” sobre l’escriptor i poeta Joan Salvat-Papasseit. La sessió començarà a les 19:00 hores. L'entrada és lliure i gratuïta.

Joan Salvat-Papasseit (Barcelona, 1894-1924), escriptor i poeta d’avantguarda autodidacta, es va caracteritzar pel seu estil enèrgic i impulsiu que contrastà amb una vida d'obligada rutina i repòs deguts als problemes de salut. La seva obra, que durant dècades va ser poc coneguda,  va ser popularitzada a partir dels anys seixanta gràcies a autors de la Nova Cançó que van posar música a alguns dels seus poemes.

Fou un dels principals poetes de la literatura d’avantguarda. Va ser influït pels cal·ligrames d’Apollinaire i pel futurisme de Marinetti, especialment els seus primers llibres, on és palesa l'atracció que en els futuristes provocaven els invents com el telègraf, les ones hertzianes o el tramvia.

Desenvolupà una línia lírica que l'acosta a la poesia popular -la cançó-  i a l'evolució que va portar a terme part del moviment noucentista. Tot i que va començar com a poeta avantguardista, escrivint cal·ligrames, finalment deriva cap a formes clàssiques. De fet, la seva obra pòstuma Óssa Menor duia el subtítol Fi dels poemes d'avantguarda. El mes de desembre de 2010 l’Arts Santa Mònica li va dedicar l'exposició Salvat-Papasseit.Poetavanguardistacatalà, comissariada per Maia Creus i Pilar Bonet.

Ada Castells (Barcelona, 1968) és escriptora, periodista i col·laboradora del diari Avui i de Barcelona Televisió. Castells col·labora també amb el suplement de cultura de La Vanguardia  i amb el Time Out. El 1998, va publicar la seva primera novel·la El dit de l'àngel, basada en els seus avantpassats protestants. Ha continuat publicant diverses novel·les, i alguns relats curts. El 2012, rebé el 32è Premi Sant Joan Unnim de literatura catalana, amb l'obra Pura sang. És professora d'escriptura a l'«Escola d'escriptura de l'Ateneu Barcelonès». i a la «Universitat Abat Oliba».

El meu clàssic és un programa de la Institució de les Lletres Catalanes que vol fomentar la lectura fent servir de prescriptors als nostres escriptors actuals. D’aquesta manera noms de la literatura catalana fan de lectors i comparteixen el valor de la lectura d'un clàssic de referència.

Joan Salvat-Papasseit al Qui és Qui

Ada Castells al Qui és Qui

Llegit 970 vegades Darrera modificació el Dimarts, 13 setembre 2016 14:42

Escriure un comentari


Codi de seguretat
Actualitzar

Articles dins la categoria: El meu clàssic