header

Dimarts, 01 novembre 2016 09:51

Joan F. Mira parla de "La Divina Comèdia" de Dante dins el cicle "El meu clàssic"

Publicat per 

Dimecres, 21 de desembre, la Sala d’Actes de l’Arts Santa Mònica (La Rambla, 7, de Barcelona) acull una nova sessió del cicle “El meu clàssic”. En aquesta ocasió l'escriptor convidat serà Joan F. Mira que impartirà la conferència “La Divina Comèdia: Dante i el darrer viatge d'Ulisses” sobre l’escriptor i poeta Dante Alighieri. La sessió començarà a les 19:00 hores. L'entrada és lliure i gratuïta.

Dante Alighieri (Florència, 1265-1321) és un dels autors més reconeguts de la literatura universal. La seva obra més coneguda és la Divina comèdia, considerada l'obra culminant de la literatura medieval europea i la base de l'italià escrit modern. S'hi descriu el fantasiós viatge del poeta a través dels diversos cercles de l'Infern, el Purgatori i el Paradís a la recerca de la seva estimada Beatriu, sota el guiatge de Virgili.

Joan Francesc Mira i Casterà (València, 1939) és un escriptor valencià, soci d'honor de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana, acadèmic de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua i president d'Acció Cultural del País Valencià.

En paraules de Joan F. Mira, “si la Comèdia de Dante es diu així, “comèdia”, és precisament perquè és una llarga història que acaba bé, amb un final feliç, i perquè ens transmet una experiència que té valor de veritat per tots els homes. Perquè, llegint Dante, ens adonem fins a quin punt és modern, i present en la literatura moderna. El seu viatge és també el viatge de Leopold Bloom, els seus condemnats són també els condemnats de Kafka, de Borges o de Sartre. Queda a part Beatriu, i queden els benaventurats: però sembla que en aquest món nostre la felicitat, la salvació, el paradís i la humanitat perfecta, no són ja matèria literària. Una raó més per visitar i revisitar la Comèdia: per compartir l’experiència que el món és encara sencer, que podria no ser només infern o només purgatori.”

El meu clàssic és un programa de la Institució de les Lletres Catalanes que vol fomentar la lectura fent servir de prescriptors als nostres escriptors actuals. D’aquesta manera noms de la literatura catalana fan de lectors i comparteixen el valor de la lectura d'un clàssic de referència.

Joan F. Mira al Qui és Qui

 

Llegit 615 vegades Darrera modificació el Dimecres, 29 març 2017 19:50

Escriure un comentari


Codi de seguretat
Actualitzar

Articles dins la categoria: El meu clàssic