header

Dimecres, 29 març 2017 12:56

Crònica de "Prudenci Bertrana: l'urbanita bàrbar", d'Oriol Ponsatí-Murlà

Publicat per 

El passat dilluns 27 de març van començar les sessions del cicle “El meu clàssic” d’aquest 2017, un programa de la Institució de les Lletres Catalanes en col·laboració amb l’Arts Santa Mònica que vol fomentar la lectura fent servir el paper de prescriptors de lectura dels nostres escriptors actuals.

La presentació va anar a càrrec de Laura Borràs, directora de la Institució de les Lletres Catalanes, que va donar pas a Oriol Ponsatí-Murlà, escriptor i comissari de l’Any Bertrana, encarregat de fer-nos entrar una mica més en el món de Prudenci Bertrana —que, com va demostrar, va molt més enllà de Josafat. El títol escollit incloïa un binomi oximorònic que ja donava pistes sobre la seva trajectòria, sobre la seva prosa: “Prudenci Bertrana: l’urbanita bàrbar”.

Per emmarcar la projecció de l’autor en l’època, Ponsatí va voler començar amb unes citacions de tres altres grans noms coetanis —Pous i Pagès, Ruyra, Maragall— que l’havien llegit. “Més!, més!”, li havia demanat Joan Maragall en una carta de 1909. Més d’aquella literatura amarada de natura, d’aquell “rusticisme” que encara s’havia de conèixer i de què encara avui ens hem d’impregnar.

L’entusiasme amb què Oriol Ponsatí-Murlà va anar enllaçant fragments i anècdotes de Bertrana —amb alguna primícia i tot!— va resultar certament encomanadís, i els somriures entre els assistents ja es van evidenciar quan va explicar com, de la manera menys intel·lectualitzada i més espontània possible, l’autor és capaç de descriure l’ala d’una gallina com la vela d’un llaüt. Pura imatgeria. Alguns contes, fins i tot, pur cinema. Bertrana pinta; pinta quadres i pinta literatura.

Al final, l’objectiu del cicle va quedar més que acomplert, i el públic va marxar amb ganes de llegir i de rellegir l’autor presentat. Un autor noucentista? Va quedar clar que no. Potser més aviat un escriptor no burgès que probablement ni tan sols no és modernista, malgrat la tendència que ens empeny a encasellar-ho tot. Però, en definitiva, un escriptor que hem de llegir i que no cal que provem d’etiquetar perquè, com afirma Ponsatí, “És Bertrana, i és molt bo”.

Gemma Bartolí

 

Podeu consultar en aquest enllaç el cicle complet d'“El meu clàssic”, que inclourà una sessió a càrrec de M. Àngels Cabré dedicada a Aurora Bertrana el 8 de maig.

 

Llegit 428 vegades Darrera modificació el Divendres, 12 maig 2017 11:16

Escriure un comentari


Codi de seguretat
Actualitzar

Articles dins la categoria: El meu clàssic