header

Divendres, 20 juny 2014 09:51

Conferència de Joan F. Mira "Llegir Homer: una introducció a l'Odissea" dins del cicle "El meu clàssic"

Publicat per 

 Dimecres 25 de juny, a les 19 hores, Joan F. Mira impartirà la conferència Llegir Homer: una introducció a l’Odissea dins del cicle de la Institució de les Lletres Catalanes “El meu clàssic”. La sessió tindrà lloc al claustre de l'Arts Santa Mònica (La Rambla, 7) i s'emetrà en streaming a www.artssantamonica.cat. L'entrada és lliure i l'aforament limitat.

Mira, professor de grec, es va submergir durant dos anys en el món de l'Odissea i la va traduir al català amb l'objectiu de donar una versió narrativa, al gust dels lectors d'avui, sense que deixés de ser poesia.

L’Odissea és la història del retorn d’Ulisses a Ítaca, després de la guerra de Troia. Per explicar aquesta història, combina tres històries diferents. D’una banda, hi ha la història de Telèmac, el fill que deixa Ítaca a la recerca de notícies del seu pare; aquesta història ens informa, de passada, de la situació al palau d’Ulisses i del retorn d’alguns altres herois de Troia, com Nèstor i Menelau. En segon lloc, hi ha la història del viatge d’Ulisses, en bona part narrada per ell mateix a la cort dels feacis: una història entreteixida d’aventures marineres i de relats fantàstics. I finalment hi ha la història de Penèlope, l’esposa fidel, i els pretendents que té instal·lats a dispesa al casal del seu marit absent. La manera com aquestes tres històries s’integren —fins a confluir— en una construcció poètica vastíssima però coherent i travada, i plena de bellesa i amena en extrem, deixa poc marge al dubte: qualsevol lector innocent veurà la mà d’un poeta magistral al darrere de la construcció superba.

El meu clàssic és un programa de la Institució de les Lletres Catalanes que vol fomentar la lectura fent servir el paper de prescriptors de lectura als nostres escriptors actuals. D’aquesta manera noms de la literatura catalana faran de lectors i compartiran el valor de la lectura d'un clàssic de referència que ha estat d'una especial importància. En aquest cas els escriptors ens donaran el seu punt de vista com a lectors.

El programa es va presentar el passat 19 de juny amb la conferència inaugural a càrrec de Laura Borràs, directora de la ILC.

 

Llegit 5835 vegades Darrera modificació el Dijous, 11 desembre 2014 15:22

Escriure un comentari


Codi de seguretat
Actualitzar

Articles dins la categoria: El meu clàssic