header

Dimecres, 01 juliol 2015 11:53

Conferència "Santuari, de W.Faulkner, quan els personatges expliquen la història " a càrrec de Margarida Aritzeta, dins del cicle "El meu clàssic"

Publicat per 

Dimarts, 14 de juliol, l'escriptora Margarida Aritzeta impartirà la conferència “Santuari, de W. Faulkner, quan els personatges expliquen la història” emmarcada dins del cicle “El meu clàssic” organitzat per la Institució de les Lletres Catalanes en col·laboració amb l’Arts Santa Mònica. La sessió tindrà lloc al claustre de l'Arts Santa Mònica (La Rambla, 7) a les 19:30 hores i s'emetrà en streaming a www.artssantamonica.cat. L'entrada és lliure i gratuïta.

Violenta, dura i implacable, Santuari va ser concebuda per William Faulkner (1897-1962) amb l’objectiu principal de guanyar diners. Els tres personatges principals de la novel·la, l’idealista Horace Benbow, la jove Temple Drake, víctima no del tot innocent,  i el mafiós Popeye, encarnació del vici i del mal, són tres peces més del complex i fascinant trencaclosques que és l’imaginari comtat de Yoknapatawpha. A través d’aquests personatges Faulkner, que va rebre el Premi Nobel de Literatura l’any 1949, aprofundeix, amb un to tràgic, pessimista i descoratjador (no exempt d’humor) en els aspectes més foscos de l’ànima humana.

Margarida Aritzeta (Valls, 1953) és escriptora i professora de Teoria de la Literatura i Literatura Comparada a la Universitat Rovira i Virgili (Tarragona). La major part de la seva vida professional l'ha dedicada a la docència, a la recerca i a l'escriptura. També ha col·laborat a la ràdio i en diverses publicacions periòdiques i ha organitzat cursos de postgrau i màsters sobre literatura, sobre escriptura literària i guionatge.  

Ha publicat nombroses obres, sobretot novel·les, algunes d’elles adreçades al públic infantil i juvenil tot i que també ha conreat la novel·la de gènere (novel·la negra, ciència-ficció i fantasia mítica). De fet, aquest 2015 ha publicat L’amant xinès que representa el seu retorn a la novel·la negra.

Una de les línies de la seva narrativa té relació amb Valls i amb el mas on va néixer, on entre 1946 i 1947 van viure durant nou mesos quatre guerrillers, que van ser detinguts en l'anomenada "Caiguda dels 80", i processats en el Consell de Guerra Sumaríssim 35836. El coneixement d'aquesta història, anterior a la seva naixença, ha donat lloc a la novel·la El pou dels maquis i al volum El pou dels maquis: els fets, els documents. Realitat i documentació d’una novel·la verídica.

L'activitat com a professora universitària l'ha portada a publicar nombrosos treballs de recerca, estudis de literatura i edicions crítiques (entre les quals destaca l'edició d'una part del Calaix de Sastre del Baró de Maldà).

Va obtenir el premi Víctor Català de contes i narracions l'any 1980 per Quan la pedra es torna fang a les mans, el Sant Joan de novel·la de 1983 per Un febrer a la pell, i el Barcanova de Literatura Juvenil de 2013 amb La nit de la papallona.

El meu clàssic és un programa de la Institució de les Lletres Catalanes que vol fomentar la lectura fent servir el paper de prescriptors de lectura als nostres escriptors actuals. D’aquesta manera noms de la literatura catalana fan de lectors i comparteixen el valor de la lectura d'un clàssic de referència.

Margarida Aritzeta al Qui és Qui

Calendari El meu clàssic 2015

Llegit 1387 vegades Darrera modificació el Dijous, 16 juliol 2015 10:31

Escriure un comentari


Codi de seguretat
Actualitzar

Articles dins la categoria: El meu clàssic