header

En Veu Alta porta la poesia a l'Institut Milà i Fontanals de la mà de Mireia Chalamanch i Joan Carles Navarro

El divendres 5 de febrer de 2016, els alumnes de 1r de batxillerat (Científic i Humanístic) de l'Institut Milà i Fontanals de Barcelona es van aplegar a la Biblioteca del centre per participar en el taller "Vers la poesia". Aquesta activitat, impartida per Joan Carles Navarro i Mireia Chalamanc, s'emmarca en el projecte "En veu alta", de la Institució de les Lletres Catalanes, i permet que els alumnes s'apropin a la poesia a partir d'una de les lectures prescriptives del currículum de Batxillerat, l'Antologia poètica. I ho fa d'una manera diferent, divertida i apassionant.

L'activitat va tenir un èxit desbordant. Es va crear un clima de confiança que va permetre que els alumnes participessin amb moltes ganes, fins i tot els que prèviament s'havien mostrat reticents a llegir dempeus i en veu alta, davant dels companys. Cal destacar, a més, que el Milà i Fontanals és un institut amb un 95% d'alumnat estranger, majoritàriament amb el català com a llengua adquirida, i que, malgrat  les dificultats i l'heterogeneïtat del grup, es va aconseguir aquest clima en el qual les emocions sorgien contínuament. Com a anècdota, m'agradaria recordar aquí les paraules d'un alumne xinès, amb moltes dificultats amb les llengües i que havia declarat prèviament que a ell la poesia no li interessava gens, que, després de sentir la interpretació que va fer la Mireia Xalamanc d'un dels poemes, li va comentar al seu company de seient: "Ostres, tio, què bonic! Això sí que emociona!". Alguns van descobrir que la poesia els era més propera del que es pensaven i que els podia servir per comunicar i compartir les seves pròpies emocions (com van comentar posteriorment a classe). La satisfacció va anar per totes bandes, perquè es veia que en Joan Carles Navarro i la Mireia Chalamanc gaudien amb el que feien i s'anaven retroalimentant amb l'interès dels alumnes i això feia que aquests s'enganxessin més a les propostes que els feien.

Però a més a més, el taller "Vers la poesia" va generar tota una sèrie d'activitats a l'institut que van funcionar molt bé. En primer lloc, per preparar la sessió i introduir-los en el concepte de poesia, vam demanar als alumnes de 1r de batxillerat que escrivissin un poema (sense rima) a partir d'una sèrie de noms i adjectius inspirats en un dibuix abstracte que ells mateixos havien de crear prèviament. Amb una selecció d'aquests dibuixos i poemes vam fer una sèrie de murals que vam exposar a les parets de l'Institut el dia que havien de venir a fer el taller "Vers la poesia". Com que el taller va anar tan bé i els va motivar tant, vam aprofitar per fer tallers de poesia a partir del treball sobre el llibre Antologia poètica (lectura prescriptiva de Batxillerat), treballant diferents aspectes (com els temes, els tòpics literaris, la rima, els diferents recursos literaris, etc.) aplicats a la producció pròpia de l'alumnat. Posteriorment això ens va servir també per treballar amb les diferents característiques dels diversos gèneres literaris (alguns alumnes es van animar a transformar alguns dels seus poemes en microrelats). Amb tots aquests mini-tallers d'escriptura pròpia van elaborar tota una sèrie de murals que es van exposar per l'institut i que van servir també per motivar  alguns alumnes de 3r i 4t d'ESO per participar-hi amb els seus propis tallers d'escriptura. Totes aquests escrits es van exposar a l'Institut per la Diada de Sant Jordi, en la qual hi va haver una gran participació per part de l'alumnat en els Jocs Florals. Cal destacar, a més, que aquest any dos alumnes de 1r de Batxillerat, Biplop Dey i Alina Azeem Muhammad, van guanyar els Jocs Florals Escolars de Ciutat Vella, obtenint el primer premi de poesia i de narrativa respectivament. A més, se'ls van publicar els seus treballs en diferents edicions de la revista "A les barriades".

Encarna Laguna (Cap del Departament de català de l'Institut Milà i Fontanals de Barcelona)

   

l

Llegit 234 vegades Darrera modificació el Dijous, 19 gener 2017 16:27