header

En Veu Alta: Jaume Pla al CFA Roquetes de Sant Pere de Ribes

Jaume Pla és un actor de 86 anys (l'actor més gran de Catalunya) inclòs com a lector en el programa "En Veu Alta", una de les modalitats de "Lletres a les Aules", que consisteix a fer tallers de lectura en veu alta amb alumnes de centres escolars d'arreu per tal que vegin i comprovin la importància de projectar bé la veu, tenir una postura adequada o una determinada actitud a l'hora de llegir per tal que el missatge que es vol transmetre arribi als interlocutors de la millor manera.

Una de les antologies de textos preferides del Jaume per llegir amb els alumnes, a banda de la de l'amorés la dedicada a la postguerra. Sol començar la sessió dient: "Potser els vostres avis us han parlat de la postguerra i potser els pares dels vostres avis els van explicar com va ser la guerra. Jo avui us ho explicaré en primera persona, perquè ho vaig viure tot, la guerra i la postguerra..."

I això mateix va fer Jaume Pla quan va visitar, el 13 de maig de 2014, el Centre de Formació d'Adults de Roquetes, de Sant Pere de Ribes. Allà l'esperava un auditori format pels alumnes del centre, tots ells adults, amb edats compreses entres els 18 i els 53 anys, que volien obtenir el títol de l'ESO. Des del centre ens expliquen: "L'activitat s'ha fet al centre de Les Roquetes i ha transcorregut segons estava previst. A les 17 hores ha arribat el Sr. Jaume Pla i ha passat a l'aula on l'esperaven els alumnes. Després de ser presentat per part de la professora de Literatura, ha començat la lectura. Primer, amb uns paràgrafs del dietari de l’Encarnació Martorell (L’Anna Frank catalana), Amb ulls de nena, perquè els alumnes poguessin conèixer les penúries de la Guerra Civil prèvies a la postguerra. A continuació, ha llegit els textos de l’antologia i ha afegit textos corresponents a l'exili; per finalitzar, ha recitat uns poemes memoritzats que han aconseguit els aplaudiments dels assistents". I afegeixen: " Durant l'acte, no hi ha hagut cap interrupció, tot era silenci i es notava la seva admiració i respecte cap a la figura que tenien davant fent de lector. Al final, els alumes han expressat el seu agraïment per la forma com el Jaume Pla havia realitzat l'activitat. Els assistents volien conèixer aspectes de la seva professió i ell els ha explicat la duresa de ser actor ja que, econòmicament, no tothom se'n surt. Els alumnes han destacat  l'energia i la força del Jaume per dedicar-se a aquesta activitat de lector-actor, el seu optimisme davant la vida i han comentat que era un exemple a seguir".

Quan els demanem als responsables del centre quina és la seva valoració d'aquesta activitat, responen: "L'activitat ha servit als nostres alumnes per a conèixer millor el moment històric representat molt bé a la selecció dels textos literaris triats. Ara tenen millor consciència del que va succeir durant aquesta etapa de la qual fins fa poc no es podia escriure. També han tingut accés a una relació d'autors catalans que potser a l'assignatura no es podrien haver treballat tots".

 

 

Llegit 3120 vegades Darrera modificació el Divendres, 14 novembre 2014 15:29