header

Qui és qui. Índex d'autors

p_bertrana

Bertrana i Compte, Prudenci


Altres dades biogràfiques

Fill de Josep Bertrana, un propietari rural d'ideologia carlina, estudia el batxillerat a Girona i un curs d’enginyeria industrial a Barcelona. L’any següent, el 1885, es matricula a la Llotja. De retorn a Girona, cap al 1890, es casa amb Neus Salazar, amb qui té quatre fills. Perduda l’herència paterna, és pintor i professor de dibuix. El 1911 es trallada a Barcelona, on viu fins a la seva mort, fent de periodista, escriptor i professor de pintura a l’Escola del Bosc de Montjuïc.

Col·laboracions habituals en mitjans de comunicació, i en revistes científiques i culturals

Vida, Ciudadanía, L’Esquella de la Torratxa, La Campana de Gràcia, El Poble Català, Iberia, La Publicitat, Revista de Catalunya, La Veu de Catalunya.

Llengües a les quals ha estat traduïda la seva obra

alemany, anglès, castellà, esperanto, francès, italià, occità, portuguès

Altres dades literàries

S’enfronta al Noucentisme, propugnant una actitud antiintel·lectual.

Participa en la renovació de la vida cultural gironina, de la qual esdevé un personatge central, especialment en l'organització dels Jocs Florals.

La seva reivindicació com a escriptor es fa amb molta lentitud, tot i que hi ajuda decisivament la publicació de les Obres completes el 1965 i l'organització a Girona, a partir del 1968 del premi de novel·la que porta el seu nom.

Llibres publicats

Selecció de portades

Obres dramàtiques representades

Obra escrita originalment en altres llengües

Actualitzat per última vegada:

Dijous, 18 gener 2018