header

Qui és qui. Índex d'autors

josep_pla

Pla Casadevall, Josep

  • Palafrugell, 8-03-1897
  • Llofriu, 23-04-1981
  • Nom/s de ploma: Josep Pla

Altres dades biogràfiques

Fill d'una família de petits propietaris rurals, estudià el batxillerat a Girona. El 1913 es matriculà a la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona, però només sis mesos més tard abandonà els estudis i començà els de Dret. Durant la carrera començà a freqüentar l'Ateneu Barcelonès i a publicar seriosament diversos escrits de prosa poètica.

Després de llicenciar-se el 1919, començà a treballar professionalment en el periodisme (Las Noticias, La Publicitat) i inicià el seu periple com a corresponsal en diverses destinacions europees: París (1920), Madrid (1921), Portugal, Itàlia (1922) i Berlín (1923).

Lany 1921 fou elegit diputat de la Mancomunitat de Catalunya per la Lliga Regionalista a la seva comarca natal.

El 1924, arran d'un article crític amb la política militar en el Protectorat Espanyol al Marroc, patí un procés militar que li impedí retornar a Espanya durant els anys següents. Viatjà constantment per Europa fins a retornar a Catalunya el 1927 amb Adi Enberg, la seva companya sentimental fins al 1939. Abandonà La Publicitat i s'incorporà a La Veu de Catalunya i es relacionà estretament amb Francesc Cambó.
 
Durant la guerra civil espanyola s'instal·là a França i a Itàlia. Tornà a Barcelona el 1939 i, després de l'intent de dirigir La Vanguardia, es retirà de la vida pública i inicià una mena d'exili interior a l'Empordà. Però de seguida esdevingué una figura del periodisme des de les pàgines de Destino (1940-1976) i del Diario de Barcelona (1943-1954).
 
En la dècada dels cinquanta i seixanta viatjà novament per Europa i per Amèrica del Nord i del Sud per encàrrec de la revista Destino. A Catalunya, visqué instal·lat al mas Pla de Llofriu, reprengué la publicació de la seva obra en català amb l'Editorial Selecta entre 1949 i 1962 i participà en les tertúlies de Palafrugell. L'any 1966 s'inicia la publicació definitiva de les seves Obres Completes a les Editicionsl Destino.

Col·laboracions habituals en mitjans de comunicació, i en revistes científiques i culturals

Ofrena, Cenacle, Diario de Gerona, L’Instant, Baix Empordà, Alt Empordà, El Camí, Las Noticias, La Publicitat, La Veu, El Sol, D’Ací d’Allà, La Nau, La Nova Revista, L’Opinió, La Veu de Catalunya, S’Agaró, El Diario Vasco, La Vanguardia, Destino, Diario de Barcelona

 

Honors

Medalla d'Or de la Generalitat de Catalunya (1979)

Llengües a les quals ha estat traduïda la seva obra

alemany, anglès, castellà, francès, gallec, italià, neerlandès, portuguès, romanès, serbocroat

Altres dades literàries

Lector de Montaigne i Leopardi

Llibres publicats

Selecció de portades

Actualitzat per última vegada:

Dimarts, 24 novembre 2015