header

Dimarts, 08 juliol 2014 12:32

PERSONATGES

Publicat per 

A La cinquena planta (#La5aplanta), de Manuel Baixauli (@homemanuscrit), hi viu tota una sèrie de personatges captivadors.

Entre aquests, hi ha Timoteu:

Timoteu fou l'individu que més freqüentà B pels jardins de Sanatori. Sovint se li feia trobadís, o se li adreçava directament. Parlava poc, Timoteu. Feia uns silencis eterns, tot i que els ulls inquiets suggerien un cervell ple d'anècdotes i pensaments que demanaven eixir. B s'hi sentí incòmode al principi, però prompte s'hi acostumà. Timoteu no parlava mai per parlar; no esmentava l'oratge, ni les rutines hospitalàries, temes habituals entre la resta de pacients. Les seues paraules es feien esperar, havien de superar un rigorós filtre. Timoteu parlava com qui escriu, com qui sap que una volta publicat un text ja no hi pot corregir res.

Al llarg de la novel·la, assistirem als pensaments aforismals de Timoteu -com també, als d'Orofila-, dels quals podreu trobar una part al nostre Notegraphy.

També, entre les veus de La cinquena planta, hi ha Fix:

Una vesprada, B sabé que Fix era violinista, que havia sigut un intèrpret de prestigi internacional. I ho sabé al jardí de Sanatori.

Mentre passejava amb les crosses, fent aturades als bancs per agafar aire, B sentí una melodia de tall oníric, pròpia del somni d'un albat...

Manuel Baixauli (@homemanuscrit) ha elaborat una llista musical a spotify que evoca aquella música de Fix, i el text següent en què la glossa.

Gaudiu, com hem fet nosaltres, del privilegi d'aquest regal:

Música amb llum

La música que apareix a La cinquena planta —les notes que fa sonar el violinista Fix— és una música inexistent. Rectifique: és una música que existeix, només, en la meua ment, i que pot reflectir-se, amb més o menys fidelitat, en la ment dels lectors. Com la resta de la història, el lector la pot —i la deu— fer seua, modelar-la al seu gust. Són els lectors creatius qui donen vida a la partitura que és un llibre. Tanmateix, hi ha músiques reals que s'hi acosten, bé en el to, bé en la forma. De tota la música que conec, la que més s'aproxima a l'art de Fix és la de dos moviments del Quartet per a la Fi del Temps, d'Olivier Messiaen, amb la particularitat que es tracta d'una obra que, com la de Fix, fou feta per interpretar-se al barracó d'un camp de concentració, durant la Segona Guerra Mundial.

Els meus llibres, La cinquena planta també, estan visitats per espectres, individus que, com nosaltres, van viure, i que no he oblidat. La meua visió de la mort no és tenebrosa, sinó entranyable, plena de llum, una llum d'alba. El Rèquiem de Fauré transmet, com cap altra obra, aquest estat d'ànim ple de malenconia i de serenitat alhora amb que, de vegades, recorde els difunts. No he aconseguit mai escoltar l'Agnus Dei sense aborronar-me. Una cosa semblant m'ocorre amb l'Adagietto de la Cinquena Simfonia de Mahler, malgrat la popularització ha que ha estat sotmès des que l'usà Visconti a l'exquisida Mort a Venècia.

De la Bachiana brasileira nº5, de Villa-Lobos m'atrau l'aire oníric de la melodia. D'oníric, n'hi ha prou, a la cinquena planta de Sanatori, com s'han encarregat de ressenyar, per mi amb excés, els crítics. Això denota la seua miopia davant la contínua presència de l'oníric a la vida quotidiana.

I, al final i al principi, Bach, el volcà. Les Variacions Goldberg són molt importants per a mi. Això ho vaig descobrir, sobretot, en un moment abismal de la meua malaltia. L'anècdota apareixia en les primeres versions de La cinquena planta. Més endavant, les lleis internes del relat exigiren que la suprimira. L'esperit, però, hi roman. Tot allò que un esporga d'un text hi perdura, secretament, donant intensitat al que hi queda.

I per acabar, l'ària més inspirada de la Passió segons Sant Mateu. Utilitzada per Tarkovshi al final del seu últim film, Sacrifici, és una música plena de llum i d'esperança, com jo voldria que fóra La cinquena planta per a tots aquells que la lligen.

Llegit 5485 vegades Darrera modificació el Dimarts, 08 juliol 2014 13:24

Escriure un comentari


Codi de seguretat
Actualitzar