Imprimir aquesta pàgina
Dijous, 12 febrer 2015 10:20

La primera tertúlia del 2015 de 'Llegim i piulem' està dedicada a Ovidi Montllor i Guillem d’Efak, ara que fa vint anys de la mort de tots dos.

Publicat per 

Tot era meravella. Perquè vull!
Perquè estic fart de fàstics!
Tot era de tothom. Perquè vull!
Perquè tot és de tots!

Ovidi Montllor, Perquè vull

Qui és Ovidi Montllor? Qui és Guillem Fullana i Hada d'Efak?

L'un i l'altre, artistes immensos, vinculats a la Cançó i a la literatura catalanes, que ara ens ve de gust (re)descobrir, quan, arreu, i des de diferents institucions i iniciatives populars, també s'hi dirigeix la mirada. Volem formar part, doncs, d'aquest homenatge de la memòria i fer-nos-els presents en aquest moment que ara construïm.

Us proposem que us afegiu a la tertúlia! (http://lletrescatalanes.cat/ca/lletres-2-0/llegim-i-piulem#tertúlia-actual)

Com sempre, llegirem: aquesta vegada, una biografia de Montllor, L'Ovidi, de Núria Cadenas (@ncadenes), publicada per 3i4 l'any 2002 però encara a l'abast.

Compartirem aquesta lectura mitjançant l'etiqueta #MontllordEfak. De la mateixa manera, tindrem ben present en la tertúlia la poesia de d'Efak.

A més a més, us proposem que compartiu amb nosaltres, amb la mateixa etiqueta, allò que us lliga a Ovidi Montllor o a Guillem d'Efak: un record, un convenciment, una dèria estètica, una pregunta... Ho podeu fer amb un tuit, és clar, amb una fotografia, amb un apunt de blog, amb una cançó, amb allò que necessiteu per a explicar-ho.

Aquesta tertúlia portarà altres propostes i algun convit, però, d'això, ja us en parlarem...

Meravellar -ens diu el diccionari- és colpir d'admiració, i meravellar-se és ésser colpit per aquesta, i, al seu torn, l'admiració és una emoció produïda per la percepció, la contemplació, la consideració, d'una persona o una cosa extraordinària, meravellosa, d'una gran bellesa.

La meravella -les mirabilia-, això és, tot allò que és sobtador i digne d'ésser (ad)mirat i que, per tant, interroga qui l'observa, s'associa al viatge i al descobriment, als fets inexplicables i fantàstics, a l'aventura; però també a la pregunta i a la consideració intel·lectual del món i de l'home.

La meravella ha estat, des de fa segles i segles, objecte d'atenció, compilació, categorització, reflexió. I gènere i motiu literari, també per als nostres autors, entre els quals, sense dubte, destaca el Fèlix, o Llibre de meravelles, de Ramon Llull, estímul primer de l'itinerari de lectura que enguany volem encetar i que ens acostarà a autors i obres que es vinculen, en un o altre sentit, a la meravella.

A Llegim i piulem, doncs, volem dedicar l'any 2015 a contemplar meravelles i a meravellar-nos. I, si bé és cert, com deia Joan Fuster, que qui comprèn no admira, pensem que l'interrogant de l'admiració, de la meravella, ens mena a comprendre i a descobrir. I que, en qualsevol cas, qui admira és més obligat que ningú altre a reconèixer i agrair el valor d'allò que el colpeix.

Per això, ens demanem per Ovidi Montllor i Guillem d'Efak, per les seves obres i el seu llegat. I comencem aquesta tertúlia amb un gràcies, Ovidi!, i amb un gràcies, Guillem d'Efak!

 

Llegit 4304 vegades Darrera modificació el Dijous, 12 març 2015 09:14
SOCIAL: 

Escriure un comentari


Codi de seguretat
Actualitzar