header

El blog de la Institució

Dissabte, 28 gener 2017 11:58

Cloenda de l'Any Caterina Albert al Palau de la Generalitat Destacats

L'any Caterina Albert/Víctor Català va acabar ahir coincidint amb el 51è aniversari de la mort de l'escriptora, amb un acte institucional al Palau de la Generalitat. El Saló Sant Jordi va acollir més de 250 persones entre les quals nombroses personalitats que no es van voler perdre la cloenda de l'any commemoratiu d'aquesta escriptora "impressionant, imprescindible i determinant" tal com la va qualificar el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que va tancar l'acte. "Una escriptora que va anar contracorrent, que va viure com una senyoreta de l'Escala i va escriure com un senyor de Barcelona", com va dir Laura Borràs, directora de la Institució de les Lletres Catalanes i comissària de l'Any Caterina Albert en l'obertura de l'acte. Borràs la va qualificar com la Quentin Tarantino de les lletres catalanes i va dir que havia estat "una dona que hauria fet tremolar les barbes de tots els sants barons de la Renaixença". "Va guanyar la partida als homes i al seu temps. Era una estratega. La primera gran escriptora de la literatura catalana", va assegurar. "El doble nom de Caterina Albert i Víctor Català va ser un desdoblament molt més profund del que ens pot semblar ara", va dir la directora de la ILC que va assegurar que l'Any Caterina Albert ha estat "un pretext per llegir i rellegir la seva obra" i va tenir unes paraules de record per Francesca Bartrina i Jordi Castellanos, els dos grans especialistes sobre l'obra de Caterina Albert que ha tingut aquest país, va dir.

L'acte va comptar amb diferents intervencions com la del conseller de Cultura, Santi Vila que va agrair el compromís de tothom per a fer possible aquest Any commemoratiu que ha permès "revisitar la seva obra". El conseller va assegurar que Caterina Albert tenia vocació universal i va recordar que "es va ocupar i preocupar pel jaciment arqueològic d'Empúries", lloc on avui es fa la IV Jornada d'estudi de la vida i obra de Víctor Català. Al seu torn l'alcalde de l'Escala va agrair el l'entusiasme que s'ha dedicat arreu a la celebració de l'Any Caterina Albert/Víctor Català. La professora de la Universitat de Perpinyà i especialista en la figura de Caterina Albert, Irene Muñoz, va fer la glossa de l'escriptora de qui va dir que "havia estat la creadora dels drames rural" i va assegurar que controlava tots els detalls de les seves publicacions. Muñoz va agrair a Lluís Albert, nebot i fillol de Caterina Albert l'accés que ha tingut a l'arxiu de l'escriptora sobre la qual n'està redactant la seva tesi doctoral. Al seu torn Lluís ALbert va dir que als seus 93 anys havia estat un gran esforç seguir la qran quantiat d'actes que s'han fet al llarg d'aquest any. "He quedat com una baieta espremuda", va dir amb humor però acte seguit li va agrair a Laura Borràs l'organització de l'Any i a Irene Muñoz, a qui va qualificar de "filla literària", la seva tasca investigadora al votant de la figura de la seva tia.

Durant l'acte també es va poder veure un fragment del documental "La Víctor" que TV3 emetrà pròximament produït per Minoria Absoluta. L'actriu Míriam Iscla dóna vida a l'escriptora que diu "Vaig portar el nom d'un home per escriure com una dona. Finalment també es van representar tres esquetxos de l'espectacle teatral Víctor Català, la senyoreta de l'Escala de Terratrèmol Produccions. 

 

Llegit 473 vegades Darrera modificació el Dilluns, 13 febrer 2017 10:16

Escriure un comentari


Codi de seguretat
Actualitzar