header

El blog de la Institució

Dimecres, 15 febrer 2017 14:37

“JOAN MARGARIT I ELS SEUS POETES” INAUGURA EL FESTIVAL ALCOOLS 2017

La Sala Beckett de Barcelona donava ahir la benvinguda a la tercera edició del festival Alcools. Poesia en escena, un certamen nascut de la voluntat de portar la poesia catalana contemporània a l’escenari i organitzat juntament amb la Institució de les Lletres Catalanes i el patrocini de la Fundació Carulla. I ho feia amb un “recital especial” a càrrec d’un “súper poeta”, en paraules del director Antoni Gomila: “Joan Margarit i els seus poetes”.

Quan el poeta inaugural és Margarit, segurament el poeta més popular dels últims temps, el superlatiu no necessita més explicacions. Quant a l’especialitat, es deu a la tria que l’autor havia fer per a l’ocasió de poemes d’autors que ell mateix ha traduït, a part dels seus propis. “Perquè la millor manera d’entrar a fons en un poeta és traduir-lo, com ell mateix va reconèixer.

“Començaré amb el més difícil, que són els poemes d’amor”. Així encetava l’amfitrió el recital, seixanta minuts de poesia dita que va fer delectar al públic assistent en tres parts. De l’ofici d’estimar i l’art de la pèrdua, la Barcelona prostituïda i la mort de la primera part a un homenatge personal i sentit a Espriu, Estellés, Goytisolo, Maragall i Vinyoli, passant per algunes peces clau dels “especialment fonamentals” Thomas Hardy, R. S. Thomas i Elisabeth Bishop.

I per cloure l’espectacle, “Enlluernat pel focus” i bressolat per “l’hospitalitat d’aquest silenci”, les paraules pròpies d’un home “Brusc, fidel, solitari. Agraït.” amb el seu públic: “no hauré estat / més que l’ombra estimada d’algú altre”.

Gràcies, Joan. 

Llegit 395 vegades Darrera modificació el Dijous, 20 abril 2017 14:24

Escriure un comentari


Codi de seguretat
Actualitzar