header

El blog de la Institució

Dilluns, 08 maig 2017 11:03

Crònica de la primera sessió de "Josafat" al Lletres a les Aules

Publicat per 

El passat 20 d'abril l'Institut Cristòfol Despuig, de Tortosa, va acollir la primera de les sessions sobre Josafat que aquest any s'han incorporat al Lletres a les Aules, amb motiu de l'Any Bertrana. L'encarregat d'explicar en aquest cas l'obra de Bertrana va ser l'expert Toni Sala. Totes dues parts en van quedar molt contentes, i des de l'institut van fer-ne la seva crònica:

«Són les 12.45 h. A la sala d’actes de l’Institut Cristòfol Despuig de Tortosa l’alumnat de 4t d’ESO està acabant la lectura en veu alta de Josafat. Alguns ja comencen a moure’s a la cadira. Porten més d’una hora escoltant els seus companys. Un darrere l’altre han anat llegint en veu alta els fragments que, prèviament i amb l’ajut de la professora, havien triat. Una lectura difícil, tot un repte per al nostre alumnat, però ho han aconseguit.

Tot just se senten les darreres paraules arriba el nostre conferenciant. Per tal d’intercanviar unes paraules de salutació amb ell i perquè l’alumnat puga gaudir d’un merescudíssima pausa, els deixem sortir a prendre l’aire cinc minutets.

Després d’una breu presentació de l’extensíssim currículum de Toni Sala, comença la seua exposició. Ens diu que parlarà de Prudenci Bertrana i també de Josafat. Era el que havíem pactat. L’alumnat torna a estar amatent, sobretot perquè, quan ve algú de fora, hi ha un plus en l’activitat organitzada.

Ens explica que l’any 1906 es publicà Josafat. Va ser presentada al premi de novel·la de la Festa de la Bellesa de Palafrugell l’estiu de l’any 1905, sense obtenir-lo. El jurat del premi (Joan Maragall entre d’altres) no premien l’obra per la “Immoralitat”. Curiosament l’obra guanyadora fou L’home bo, de Josep Pous i Pagès. Com ens diu Toni Sala, de la guanyadora, no se n’ha sentit a parlar, mentre que Josafat ha passat a ser, indiscutiblement l’obra més llegida de Bertrana. “Això dels premis, de vegades, és ben curiós”, comenta l’expert. [...]»

Continua llegint-ne la crònica a: http://agora.xtec.cat/insdespuig/eso/cronica-duna-xarrada-anunciada/

Llegit 276 vegades Darrera modificació el Dilluns, 22 gener 2018 11:20

Escriure un comentari


Codi de seguretat
Actualitzar