header

El blog de la Institució

Divendres, 09 juny 2017 14:18

“Yo lo que querría es que volviera a empezar” (Crònica de la inauguració del taller de poesia al Centre penitenciari de Quatre Camins)

 

"Yo lo que querría es que volviera a empezar”, diu, entre aplaudiments, un intern del Centre Penitenciari de Quatre Camins després dels parlaments del director general de Serveis Penitenciaris, Amand Calderó, de la directora de la Institució de les Lletres Catalanes, Laura Borràs, i del poeta Marçal Font. S’acaba d’inaugurar en aquest centre penitenciari un taller de poesia –que impartirà Font i s’estendrà al llarg de  cinc sessions de dues hores fins la primera setmana de juliol-, i el resultat és tot un éxit.

Una estona abans de la inauguració, els interns seien entre expectants i desmenjats. L’acte començava amb un pèl de retard i els assistents no semblaven saber del tot què s’hi trobarien. Després d’una breu presentació del responsable de la Unitat de Programes d’Intervenció Generalista de la Direcció General de Serveis Penitenciaris, Xavier Buscà, ha començat la seva intervenció el director general Amand Calderó. Calderó ha saludat els assistents i els ha convidat a gaudir del taller. “La nostra missió és acompanyar el vostre procés de reinserció”, els ha dit. I ha afegit: “Això vol dir treballar també el vostre creixement personal, que passa, entre d’altres coses, per obrir-vos també a la cultura”.

A continuació, ha pres la paraula la directora de la Institució de les Lletres Catalanes, Laura Borràs. “Mireu, jo sóc professora universitària” -ha dit Borràs-, i directora de la Institució de les Lletres Catalanes, des d’on intentem portar la literatura i, en aquest cas concret, la poesia, allà on, d’entrada, no se l’espera”. Potser per això, perquè no l’esperen, Borràs ha volgut explicar als interns una experiència que ella va tenir com a professora i ajudar a desarticular així qualsevol prevenció contra la poesia que poguessin tenir. Es tracta d’una anècdota que la directora de la ILC ja ha explicat d’altres vegades en públic però que és tan gràfica com eficient: L’any 2013, en una classe de màster del professorat en què havia d’impartir una sessió sobre poesia, es va trobar un grup d’alumnes que li van manifestar que, a ells, la poesia no els agradava. La directora de la ILC es va prendre aquesta afirmació com un repte i va considerar que la seva tasca en aquella aula era justament fer que aquells alumnes s’emocionessin amb la poesia. Amb aquest objectiu, va projectar el curt 'Paseo' del director Arturo Ruiz Serrano, en què l’actor José Sacristán fa de poeta.

     [[ Vegeu aquí el curtmetratge ]] 

La història està situada al final de la Guerra civil espanyola i Sacristán, al costat de dos presos més, està a punt de ser afusellat. Un dels reus, Sabino, està desesperat perquè mai ha pogut declarar-se a cap dona i Sacristan li proposa, abans de morir, l’opció de simular amb l’altre reu una declaració d’amor. Cap d’ells té el do de la paraula, que sí té el poeta. Sacristan, fent de mèdium, recita darrera el jove Sabino els versos de 'Corazón Coraza' de Mario Benedetti. D’aquesta manera, Sabino protagonitza una ficció d’amor utilitzant les paraules de Benedetti a través de la memòria del poeta condemnat.

Els assistents al taller de poesia de Quatre camins, igual que els va passar als alumnes de Laura Borràs del màster del professorat, s’han emocionat quan la directora de la ILC ha recitat els versos de Benedetti de memòria.

Per acabar la presentació del taller, Marçal Font, el professor que durant cinc setmanes els acompanyarà, ha recitat un dels seus poemes. I ho ha fet d’una manera contundent. Tots dos han arrencat molts aplaudiments als alumnes. Per això, un d’ells ha dit, en acabar: “Yo lo que querría es que volviera a empezar”.

 

(Crònica escrita per Sandra Balagué i Carme Callejón)

 

 

Llegit 241 vegades Darrera modificació el Dilluns, 26 juny 2017 11:33

Escriure un comentari


Codi de seguretat
Actualitzar