header

El blog de la Institució

Dimecres, 12 juliol 2017 10:06

Resum de la III Trobada de Joves Lectors

Divendres, 30 de maig, va tenir lloc la III Trobada de Joves Lectors del Què Llegeixes a l’Arts Santa Mònica amb un ple absolut d’assistència que va obligar a l’organització a penjar el cartell d' “aforament complet”.

A més dels joves lectors de les dues edicions anteriors, que han esdevingut habituals a la cita, aquest any s’hi van aplegar cares noves, lectors que s’han afegit a la gran família de lectors, professors i bibliotecaris entusiastes i compromesos amb la seva feina, llibreters apassionats, editors i personal del sector del llibre compromès en la tasca ingent del foment de la lectura. Tot plegat un ambient emocionant que contagiava alegria i optimisme.

Els lectors van arribar a la trobada a les 9:30 on els esperava el ja tradicional photocall.

III Trobada Joves Lectors

Laura Borràs, directora de la Institució de les Lletres Catalanes, va donar la benvinguda als assistents i va presentar  l’Hble. Conseller de Cultura Santi Vila, encarregat de l’obertura de la jornada. Vila va recordar als joves la importància de llegir els clàssics com a eina per esdevenir lliures, cultes i amb criteri propi, tot i que va desmuntar alguns dels tòpics associats a la lectura: “Llegir no us farà més bones persones ni més intel·ligents”, va dir, però sí “esdevindreu persones més matisades, riques i complexes”.

La primera taula de la trobada, encapçalada per l’escriptora Care Santos i les joves lectores Irene Vílchez i Marta Botet, va girar entorn de l’experiència lectora i els clàssics literaris. Care Santos va recordar que abans d’esdevenir escriptora va ser una lectora empedreïda des de ben joveneta i va relatar com va descobrir els autors anglesos durant un estiu especialment plujós a la biblioteca del seu poble. Irene Vílchez va explicar com, per pur atzar, va descobrir la poesia de Marin Sorescu durant una Setmana del Llibre en Català  i Marta Botet va palar de com amb Cims borrascosos va entendre què volia dir el terme “clàssic literari”: “Un clàssic expressa tot el que tens a dins amb paraules, i ho fa a la perfecció". Tres intervencions i tres relats en què passió i literatura apareixien com un binomi indissociable.

El torn de paraula del públic va donar peu a que Laura Borràs parlés sobre Els morts, de Joyce i a reivindicar altres formats, a banda dels llibres, per accedir als textos clàssics; la Cèlia Ventura, una jove lectora de la fila zero va explicar la revelació epifànica que va suposar veure una representació de Hamlet al Teatre Lliure després d’haver-ne llegit el text en anglès sense haver-lo entès del tot.

Tres conductors de clubs de lectura (Sara Brujo de la Llibreria Dòria, Fe Fernández de la Llibreria l’Espolsada i Albert Carol de la Biblioteca Fages de Climent) i dos lectors representants de cada club van protagonitzar la segona taula de la jornada, moderada per Ester F Matalí. Sara Brujo, que ha estrenat club aquest 20170630 taula lectors publicany, va assenyalar  la passió com a ingredient indispensable per portar a terme un club de lectura, opinió compartida amb Fe Fernàndez el club de la qual compleix vuit anys –la llibreria, deu- i Albert Carol, el més veterà, amb deu anys de recorregut. Tots ells van destacar que literatura i vida sovint van tan entrelligades que el comentari d’una obra porta a parlar de temes no literaris i a l’inrevès. Llegir i compartir les sensacions i/o opinions que ha causat un determinat llibre aporta altres mirades que potser nosaltres no hem tingut en compte i n’amplien la nostra fins i tot quan la lectura potser no ha agradat, comentava la Fe Fernàndez. I, inevitablement, compartir lectures és compartir emocions i vivències que enforteixen els lligams entre aquells qui les comparteixen i acaben esdevenint una mena de família lectora. L’atreviment per dir allò que és pensa i verbalitzar-ne les raons seria un altre dels valors que els joves van explicar que els aportava ser membres d’un club literari.

La Berta, la lectora més jove de la taula, va destacar el fet d’haver llegit llibres que mai abans hagués triat o s’hauria imaginat que li podrien agradar.

Però el més interessant i emocionant de tot va ser, sens dubte, veure un munt de joves lectors parlant de literatura i llibres. “Si no ens agradés el que fem no estaríem aquí tancats un 30 de juny”, comentava l’Albert Carol.

Després d’una pausa per dinar que alguns van aprofitar per a participar a la marató de recomanacions literàries, el torn de tarda es va obrir amb una taula protagonitzada pels professors Glòria Polls de l’escola Annexa-Joan Puigbert de Girona, Jaume Sans del CNL Eramprunyà i Juanfra del col·legi Sagrada Família d’Alcoi que no va poder assistir i va participar a través d’un vídeo, moderats per Laura Borràs. La taula tenia com a objectiu presentar un conjunt de propostes innovadores des del punt de vista didàctic per fomentar el gust per la lectura a les aules. La Glòria Polls va presentar un seguit d’iniciatives dutes a terme al seu centre com “Quin munt de llibres”, “booktubers” i “geolittera” (més informació aquí). Jaume Sans va parlar d’alguns dels projectes fets amb els seus alumnes, aprenents de català; “20 anys de llibertat”, “Tots som Salim”, reculls de piulades, entrevistes a escriptors, elaboració de podcast, participacions al Què Llegeixes i moltes més que podeu consultar al seu dietari d'aula i als blogs del CNL Erampruyà i Castelldefels. Finalment, vam veure el vídeo de Juanfra en què explica la "JoanVallsada" inspirada al seu torn en "l'Alcoianada" que celebren cada any, una gimcana adreçada a alumnes de l'ESO i 1r de Batxillerat en què, amb l'ajuda dels seus dispositius mòbils, han de trobar punts d'interès de la ciutat i superar una sèrie de proves relacionades amb continguts de totes les matèries impartides durant el curs. L'Alcoianada d'enguany es va dedicar a Joan Valls, poeta de la ciutat de qui se celebrava els cent anys del seu naixement. Aquesta experiència beu de la "Barcelonada" impulsada per Ramon Barlan.

Entrada la tarda els assistents van poder posar a prova els seus coneixements literaris a través d’un divertídissim Kahoot que va preparar per l’ocasió Ester F. Matalí.

 

La jornada va finalitzar amb l’actuació de Mireia Vives i Borja Penalba, que van interpretar versions musicals de poemes de diferents autors, van captivar al públic i van donar un punt final emocionant a una jornada intensa i plena de lletres.

Aquí trobareu la crònica de la Trobada de la Mixa (Anna Pardos) jove lectora del Què Llegeixes assistent a la trobada.

Aquí la programació de la jornada.

I aquí la piuladissa que va generar la trobada:

Llegit 577 vegades Darrera modificació el Dimecres, 19 juliol 2017 15:46

Galeria d'imatges

Escriure un comentari


Codi de seguretat
Actualitzar