header

El blog de la Institució

Dijous, 16 novembre 2017 10:52

El Col·legi de Periodistes s'omple de veterans de l'ofici per homenatjar el mestre Manuel Ibáñez Escofet

Enguany se celebren 100 anys del naixement de Manuel Ibáñez Escofet. Impulsada per la Institució de les Lletres Catalanes, ahir es va celebrar al Col·legi de Periodistes una taula rodona en homenatge a aquest periodista i escriptor. L’acte –al qual van assistir nombrosos ex companys i col·legues de l’època-, va ser moderat pel filòsof i periodista Josep Ramoneda i va comptar amb la participació de quatre veterans de les lletres i el periodisme: José Martí Gómez, Josep Maria Sòria, Roger Jiménez i Robert Saladrigas.

“Ibáñez Escofet va obrir les portes a molta gent, persones que han esdevingut clau en el periodisme d’aquest país”, va començar dient, a tall de presentació, Ramoneda. El primer a qui va donar la paraula el moderador va ser José Martí Gómez, que va compartir redacció amb l’homenatjat al Correo Catalán, on Ibáñez Escofet va ser sotsdirector de 1952 a 1968. “Era un home molt rigorós, de profunda cultura i enamorat dels llibres”, va recordar Martí, que va dir que Ibáñez “era el motor del diari”. 

Per ordre cronològic, el següent en intervenir va ser Josep Maria Sòria, del Tele/eXprés, que Ibáñez Escofet va dirigir a partir de 1968. “Els anys que va ser director del Tele/eXprés van ser els més importants de la seva carrera”, va explicar Sòria. “La seva voluntat era fer un diari inquiet, obert i amic de tota la varietat”, va explicar, tot recordant “les condicions polítiques molt difícils” amb què va haver de lidiar el veterà periodista. Tot i que, segons va recordar, la seva arribada al Tele-eXprés “no va ser gaire ben rebuda, perquè hi havia un sector per exemple que recelava del seu catalanisme”, Sòria va explicar que “ell, malgrat tot, va nomenar sotsdirector Pere Oriol Costa i va fer Jaume Serrats redactor en cap, obrint a més el rotatiu a gent nova com Joan Fuster i molta altra gent molt jove que va donar un aire molt fresc al diari”. “Ibáñez Escofet va convertir el Tele-eXprés en un diari de referència per la gent jove, que era la més llegida i la més culta”, va afirmar.

Roger Jiménez va prendre el relleu en aquest punt per parlar de la tercera i darrera etapa de la vida professional de Manuel Ibáñez Escofet, que s’inicia el 1975 amb el seu nomenament com a sotsdirector de La Vanguardia. “Ajudava sempre els joves, creant una escola de manera natural”, va dir Jiménez, tot afegint que “la seva rúbrica va tenir sempre el respecte absolut cap als seus lectors”.

En la mateixa línia es va pronunciar per últim l’escriptor i periodista Robert Saladrigas, que va afirmar que “Ibáñez Escofet va ser un mestre de periodistes i va crear una generació que ara, al final de les nostres carreres, no podem deixar d’estar-li agraïts”. I és que per Saladrigas l’homenatjat ahir “ha estat un dels homes clau de la meva vida professional”, algú “amb qui podia discutir... de Proust!”. A més, Saladrigas va definir Manuel Ibáñez Escofet com “un post-noucentista àgil i volgudament reflexiu”  i va assegurar que li recorda Canetti, Gaziel i Pla i, també, Zweig.

 

En el següent enllaç trobareu el vídeo de l'acte, que va enregistrar el Col·legi de Periodistes: https://www.youtube.com/watch?v=nffUWcrSH0A

 

 

 

Llegit 284 vegades Darrera modificació el Dilluns, 12 febrer 2018 15:19

Escriure un comentari


Codi de seguretat
Actualitzar