header

El blog de la Institució

Dijous, 01 març 2018 15:04

Homenatge a Quima Jaume en el 25è aniversari de la seva mort

La sala de la Caritat de la Biblioteca de Catalunya va acollir dimecres passat l’homenatge a Quima Jaumeen el 25è aniversari de la seva mort organitzat per la Institució de les Lletres Catalanes. Va obrir l’acte Rosa Ardid, marmessora de la poeta i Eugènia Serra, directora de la Biblioteca de Catalunya que va explicar l’acord a què han arribar amb la família per a rebre el patrimoni literari de Quima Jaume (1934-1993) format per l’arxiu personal de la poeta (amb obra inèdit) i la seva biblioteca personal. Rosa Ardid va agrair la tasca de la Biblioteca de Catalunya i la Institució de les Lletres Catalanes pel que a la preservació del patrimoni literari i la difusió del catàleg. “A través del web el posen a l’abast de tothom, possibilitant i afavorint l’estudi dels autors i autores”, va dir.

L’acte va consistir en un col·loqui sobre l’obra i la trajectòria vital de Quima Jaume entre Rosa Ardid (marmessora) Neus Aguado (poeta, assagista i periodista cultural) Lluïsa Julià (escriptora i assagista) i Caterina Riba (doctora en Literatura). El col·loqui va començar amb una gravació en què es va poder escoltar el poema “Empremtes d’amor” llegit per la mateixa autora.

Rosa Ardid va obir el col·loqui i va dir que la poesia de Jaume era comunicativa: “No és una poesia críptica, és volgudament comunicativa, però això no vol dir que no se’n puguin fer vàries lectures”, explicava Rosa Ardid que va afegir que la mateixa autora deia “Jo entenc la poesia com un capbussar-se en l’ànima”. Neus Aguado va dir que la poesia de Quima Jaume és un cant a la natura i una mirada sense rancúnies al passat. “És fingidora, auroral i gairebé reinaxentista a l’estil de Marguerite Yourcena”. “Quima Jaume sabia que pensar en profunditat, com estimar en profunditat, té un gran poder de transformació”, va afegir i la va comparar amb Emily Dickinson. Segons Lluïsa Julià, “Quima Jaume se’ns mostra com una poeta sofrent que pateix molt d’amors no sadollats” i va dir que la poesia de Quima Jaume és una poesia passada per l’estómac que mostra sempre la dicotomia entre vida i mort. És una poesia sense estiu que parla de Cadaqués com un univers simbòlic”. Caterina Riba al seu torn va dir que “Quima Jaume elabora poèticament Cadaqués i ho converteix en un espai mític” i va afegir que la poesia de Quima Jaume és un intens diàleg amb els absents tot i que ens mostra espais molt lluminosos. “A la platja d’hivern hi naixerà un nou estiu”, va dir.

Lluís Calvo, Antoni Clapés i Agustí Pons van llegir poemes de Quima Jaume per acabar l’acte que va tancar la Secretària General de Cultura, Maria Dolors Portús. Portús va dir que tot i que a Quima Jaume se la considera una poeta tardana de poeta se n’és. “Quima Jaume era una poeta de naixement que ens deixa amb ganes de més. 

Llegit 170 vegades Darrera modificació el Dimarts, 08 maig 2018 11:30

Escriure un comentari


Codi de seguretat
Actualitzar