header

El blog de la Institució

Dijous, 15 març 2018 16:47

LLETRES EN VIU. PEP COLL. BIBLIOTECA DISTRICTE 6. TERRASSA Destacats

Publicat per 

Lletres en Viu 

Poques vegades tenim la possibilitat de xerrar, de forma tant amable, com ho vàrem fer amb en Pep Coll sobre la seva obra. En aquesta ocasió, l’excusa per iniciar la conversa fou el seu llibre L’abominable crim de l’Alsina Graells, però vam aprofitar per anar desgranant la resta de la seva obra. En un ambient distès vàrem descobrir la forma de treballar d’aquest escriptor lleidatà, tot gaudint de certes anècdotes i controvèrsies en relació a algunes de les seves obres. Vàrem palpar la seva devoció per la llengua i les seves diverses varietats dialectals i també l'amor per la literatura i per alguns grans escriptors. La forma d’expressar-se d’en Pep Coll va recordar una mica el relat de les seves obres: un to seriós i rigorós que anava acompanyat, en certs moments, d’algunes ironies i sorpreses. 

L’abominable crim de l’Alsina Graells va significar un canvi en el seu estil literari atès que fou la seva primera novel·la policíaca. En aquest llibre Pep Coll, influenciat i homenatjant a Agatha Christie, va canviar el tren per un autobús de l’empresa Alsina Graells que, encara avui dia, fa el recorregut entre Barcelona i Lleida. Utilitzant el recurs de "l'habitació tancada", l'escriptor de Pessonada desgrana una sèrie de personatges tancats, viatjant en un autobús i amb un crim que cal resoldre.  

En relació a la feina com a escriptor, ens en va fer cinc cèntims. El fet d’escoltar i de parlar amb les persones dels indrets on succeeixen els seus relats, de visitar i de viure in situ els llocs, de documentar-se àmpliament mitjançant altres obres, etc., fa que en Pep Coll realitzi un treball intens i agradable que després el trasllada al relat (segons les seves paraules, ell escriu històries que després l'editor converteix en llibres). Sens dubte, allò que li resulta més feixuc és aquesta tasca quotidiana, meticulosa i disciplinària de traslladar tot el treball de camp, és a dir, d’escriure gairebé cada dia. Sense oblidar la importància de la lectura. Va insistir en la idea de llegir, de llegir molt per aprendre i per créixer com a persones.  

Aquesta activitat ha estat possible gràcies a la Institució de les Lletres Catalanes mitjançant el Programa Lletres en Viu.

Llegit 85 vegades Darrera modificació el Divendres, 15 juny 2018 09:38

Escriure un comentari


Codi de seguretat
Actualitzar

Articles dins la categoria: De capçalera