header

El blog de la Institució

Dijous, 22 març 2018 09:54

El Dia Mundial de la Poesia omple l’Arts Santa Mònica amb els versos de Marc Granell

La celebració de l’acte central del Dia Mundial de la Poesia va omplir, aquest dimecres 21 de març a la tarda, el claustre de l’Arts Sant Mònica amb els versos de Marc Granell. Davant d’un centenar de persones, Laura Borràs, diputada al Parlament de Catalunya i fins fa poc directora de la ILC, va inaugurar l’acte per delegació del conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Lluís Puig, de qui va lamentar l’absència forçada i per al qual va tenir un emocionat record. Va destacar que “no es pot trobar poesia enlloc quan no es porta a dins”, citant Joseph Joubert, i va recordar els onze poetes que han participat en el Dia Mundial de la Poesia, que enguany celebra el seu desè aniversari: Josep Piera, Ponç Pons, Jordi Pàmias, Marta Pessarrodona, Narcís Comadira, Zoraida Burgos, Montserrat Abelló, Jaume Pont, Olga Xirinacs, Antònia Vicens i Marc Granell. “Poetes que ens han regalat paraules de foc i paraules de llum”, va dir, “en un moment difícil i gens normal”, en clara referència al moment actual que està vivint Catalunya. “Són temps difícils, però la poesia no ens pot faltar!”, va dir Laura Borràs, i va reivindicar “la necessitat de la justícia poètica, avui més que mai”.

Després de la intervenció de Laura Borràs hi va haver els parlaments institucionals de Dolors Reig, presidenta de la Federació Catalana d’Associacions i clubs UNESCO, Katy Trias, directora general de la Fundació Catalana Síndrome de Down, Izaskun Arretxe, directora de l’Àrea de Literatura i Pensament de l’Institut Ramon Llull i Ester Franquesa, directora general de Política Lingüística i presidenta del Consorci per a la Normalització Lingüística.

A partir d’aquí hi va haver les lectures polifòniques del poema “La poesia” de Marc Granell, escrit especialment per al Dia Mundial de la Poesia d’enguany i les dues actuacions musicals de Borja Penalba i Francesc Anyó, que van oferir un tast del seu espectacle "Granell de mà en mà", en què musiquen versos del poeta. Les lectures van començar amb Júlia Salsas Roqué, de la Fundació Catalana Síndrome de Down, que va llegir en català, i Rocío Casado, que en va fer la lectura en llenguatge de signes. Després va ser el torn dels estudiants de català i de les parelles lingüístiques. Glòria Sans, voluntària del programa Voluntariat per la Llengua, també el va llegir en català, Delia Laurent, aprenenta del mateix programa, el va llegir en francès, i, finalment, l’estudiant de català Bing Xu, en xinès. Tot seguit vam tenir l’ocasió de sentir el poema llegit per dos dels seus traductors: Carlos Vitale, que el va llegir en castellà, i Maria Ohannesian, que ho va fer en armeni.

A la part central de la celebració el poeta i assagista Enric Sòria va fer una glossa de Marc Granell, de qui va dir que és “un valencià de socarrel, un valencià de València, amb arrels familiars a Sueca, la pàtria de Joan Fuster, i, per damunt de tot, poeta”. Sòria va fer un repàs de la trajectòria de Marc Granell com a poeta, “amb una variada gamma de registres”, i com a traductor, i va dir que “molts dels poemes de Granell han estat musicats i ara formen part de la nostra banda sonora”. Va dir que els versos de Granell tenen un to “aspre i amarg, lúcid i roent” i va afegir que “pot estranyar com una persona tan bonhomiosa i cordial com Marc hagi composat una poesia tan enfuridament devastadora, però és que la realitat no es deixa reflectir de cap altra manera”.

Les lectures polifòniques van continuar amb dos audiovisuals en què estudiants de català de dues universitats estrangeres van llegir “La poesia”. Debora Gentile i Ariana Pastena, de la Universitat de Suor Orsola Benincasa, i diferents estudiants de la Universitat Estatal Lomonóssov de Moscou, que van llegir la traducció feta per Olga Murguinà. La darrera lectura, i la més esperada, va ser la que va fer el mateix poeta, que, visiblement emocionat, va agrair que la Institució de les Lletres Catalanes li hagués fet l’encàrrec.

Finalment, i per tancar l’acte, hi va haver la intervenció del conseller de Cultura Lluís Puig que, a través d’un audiovisual, va voler ser a Barcelona durant uns minuts per celebrar el Dia Mundial de la Poesia. El conseller va citar Pompeu Fabra en els 150 anys del seu naixement i va animar tothom a “no abandonar mai la tasca ni l’esperança”, en clara referència a la situació que viu actualment el país. Va acabar la seva intervenció llegint els darrers versos del poema de Marc Granell i va fer èmfasi que ara al 2018 “cal que la poesia esquinci vels i fongui ombres”.

  

Llegit 247 vegades Darrera modificació el Dimarts, 08 maig 2018 11:32

Escriure un comentari


Codi de seguretat
Actualitzar