header

El blog de la Institució

Dimecres, 04 abril 2018 10:04

LLETRES EN VIU. RAÜL GARRIGASAIT. BIBLIOTECA CENTRAL D'IGUALADA

Publicat per 

El dia 22 de març, els dos grups del club de lectura que modera la Maria Enrich es van reunir, a la sala d’actes de la Biblioteca Central d’Igualada,  par comentar la lectura de “Els estranys” de Raül Garrigasait, amb la presència de l’autor. 

La trobada va comptar amb l’assistència d’unes 30 persones entre lectors habituals del club i alguns usuaris més que també havien llegit el llibre i van voler assistir-hi. La trobada va començar  amb la benvinguda i presentació de l’autor per part de la moderadora i amb quatre pinzellades de l’obra que s’havia llegit per encetar el diàleg: gènere, registres del llenguatge, figures literàries, estil de les descripcions i temes que es poden trobar en la novel·la: amistat, el valor de la música, carlins i liberals, petites històries que inclou el relat, etc.

A continuació va començar la ronda d’intervencions dels tertulians que van mostrar el seu interès per la novel·la, comentant aquells aspectes que més els havia agradat o,  en alguns casos, es va comentar que la novel·la requereix una lectura molt  atenta si es vol copsar tots els matisos del text.

La novel·la té dos temps que es van intercalant. El present amb l’encàrrec editorial que porta Raül a Alemanya a buscar informació sobre la seva tesi i acaba descobrint uns papers que parlen d’en Wielemann i el passat, que se’ns descriu sota la mirada d’aquest personatge el que viu durant aquell temps que passa a Solsona, una realitat que el protagonista es mira amb perplexitat.

Es van destacar alguns capítols de la novel·la, com ara els que fan referència a l’amistat entre Wielemann i el metge Foraster, al paper de la música com a neix d’unió entre ells dos, a la tradició i el progrés, a les converses sobre la religió, a l’escena del Carnaval, al secret de la vídua i a la visió de la guerra, entre altres.

El protagonista Wielemann, que havia vingut al nostre país per participar a la guerra, amb una carta de recomanació del seu oncle, esperava poder viure-la des d’un lloc còmode i poder retornar després amb l’honor d’haver combatut. Però es troba que l’atzar el deixa aturat en una ciutat sense fer res i que quan aconsegueix una ordre per passar a l’acció, aquesta acaba malament amb la mort del seu amic. Presenta la guerra no com una lluita entre bons i dolents sinó com un caos, amb accions desorganitzades i diversos despropòsits que pot arribar a destruir el que més valorem.

L’autor comentà que la novel·la segueix la tradició d’obres en les quals els personatges es troben en llocs que no són els seus, i es passen l’estona esperant com en les novel·les Esperant Godot o el Desert dels tàrtars.

El paper de les dones en la novel·la es un altre dels aspectes que es van comentar a la tertúlia: es comentà la relació del protagonista amb la vídua, amb qui no pot parlar perquè no s’entenen i el paper de l’àvia, que no es fica en les coses del metge, excepte en el moment que diu que “està espatllat” i el metge, malgrat ser un home de ciència reconeix que l’àvia té raó i l’envia al curandero. 

Aquesta activitat ha estat possible gràcies a l'ajut de la Institució de les Lletres Catalanes mitjançant el Programa Lletres en Viu.

Biblioteca Central d'Igualada

Llegit 63 vegades Darrera modificació el Divendres, 15 juny 2018 09:51

Escriure un comentari


Codi de seguretat
Actualitzar

Articles dins la categoria: De capçalera