header

El blog de la Institució

Divendres, 18 maig 2018 13:57

LLETRES EN VIU. JOAN-LLUÍS LLUÍS. CLUBS DE LECTURA DE LA BIBLIOTECA COMARCAL DEL PLA DE L'ESTANY I CARLES FONTSERÈ DE PORQUERES Destacats

Publicat per 

El dia 15 de maig d’enguany  la Biblioteca Comarcal del Pla de l’Estany va tenir la gran sort d’acollir l’escriptor Joan-Lluís Lluís (Premi Sant Jordi 2017) al club de lectura que organitzava conjuntament amb la Biblioteca Carles Fontserè de Porqueres per parlar de la seva novel·la El Navegant.

D’una manera molt honesta i sincera ens va explicar que havia trigat vint anys en escriure-la i, com sempre, segur que encara tornaria a modificar coses i com molt bé ens va explicar  «els escriptors no acaben les novel·les, sinó que les abandonen».

Primer de tot , ens va palar de les llengües i de la història de les llengües: quan l’home va començar a parlar? Quin idioma parlava Adam i Eva? Quina és la llengua mare? Existeix la llengua materna?

Sí, ens va palar de les llengües perquè és un tema que apassiona a l’autor i també perquè el llenguatge és un tema central i de reflexió de la novel·la. El seu protagonista, l’Assicle, té l’estrany i extraordinari do de parlar i entendre qualsevol llengua només de sentir-ne o llegir-ne un sol mot.

Cada títol de la novel·la comença amb la mateixa paraula traduïda a diferents idiomes, i sí ens va confessar que s’ho va passar molt bé buscant paraules i que es va inventar una.  Quina serà?

A part de les llengües, vam parlar de  la història, dels imperialismes, dels exilis, de la llibertat i d’altres temes molt vigents.

Els lectors vam participar i fer preguntes sobre la novel·la i també sobre la creació artística i sobre el procés de l’edició fins que arriba a les nostres mans.

En Joan-Lluís Lluís, com sempre acaba a les seves presentacions i tertúlies, ens va explicar un conte. Aquesta vegada vam gaudir d’un conte del poble djugun, d'Austràlia que ell anomema El regal que Djikol va fer a la humanitat...Sí, un conte de llengües, cultures i llibertat.  

Visca la literatura!

Aquesta activitat ha estat possible gràcies al Programa “Lletres en Viu”de la Institució de les Lletres Catalanes.

 Biblioteca Comarcal del Pla de l'Estany i Biblioteca Carles Fontserè de Porqueres

(Fotografia: dedicatòria de Joan-Lluís Lluís)

Llegit 95 vegades Darrera modificació el Dimarts, 19 juny 2018 15:30

Escriure un comentari


Codi de seguretat
Actualitzar

Articles dins la categoria: De capçalera