header

El blog de la Institució

Dimarts, 22 maig 2018 10:24

LLETRES EN VIU. FRANCESC SERÉS. BIBLIOTECA L'ESCORXADOR. SANT CELONI Destacats

Publicat per 

El 18 de maig l’escriptor Francesc Serés va visitar la Biblioteca l’Escorxador de Sant Celoni gràcies al Programa “Lletres en Viu”de la Institució de les Lletres Catalanes. A Carretera & Manta, el nostre club de lectors de literatura i viatges, havíem llegit durant el darrer mes la seva novel·la La pell de la frontera i, com hem fet en altres ocasions, volíem posar les nostres lectures en comú amb la presència de l’autor. Tot un luxe, així que vam compartir-ho amb altres usuaris de la biblioteca i aquesta sessió la vam fer oberta. Un grup de disset persones van assistir a la tertúlia.

Ni la lectura ni la conversa, ambdues intenses i engrescadores, van deixar indiferent a cap dels assistents. No només pel contingut de l’obra, sinó també per la personalitat enèrgica i el discurs agut i franc d’en Francesc Serés, nascut a Saidí, Osca, a la Franja de Ponent. O de Llevant, depèn des d’on es miri.

I és que La pell de la frontera és una crònica de les onades d’immigrants d’orígens molt diversos que des dels anys vuitanta fins ara han anat arribant a aquelles terres del riu Cinca en cerca de feina i amb l’esperança, en molts casos insatisfeta, de millorar les seves vides. Algerians i marroquins, malians, gambians i senegalesos, romanesos, lituans i polonesos, àdhuc xinesos, obligats a deixar els seus llocs de naixença i compartir misèria i precarietat: “sembla que els núvols descarreguin homes” escriu Serés al seu llibre.

L’autor de Saidí ens explicà, ampliant la nostra pròpia lectura, com es va desenvolupar la formació de la seva personalitat enmig del contrast entre la seva vida d’estudiant a Barcelona i la Babel dels camps de fruita, i com afectava també a pobles que anaven canviant constantment, amb poblacions flotants d’immigrants que de vegades suposaven la tercera part o més de la població autòctona.

Potser la part més interessant, i alhora polèmica, va ser la idea que plana per tot el llibre, en paraules de Serés: “que tot plegat penja d’un fil i que la possibilitat de la catàstrofe és constant, la pedregada.” Que les coses podrien caure en un vertigen de precarietat tal que demà podríem ser nosaltres els que carreguem canyes per fer-nos una cabana envoltats d’un núvol de mosquits.

Una magnífica ocasió de conèixer, per una banda un dels autors més interessants de la literatura en català, i per l’altra una realitat que no tenia relat, que ningú havia explicat fins que l’ha començat a fer ell.

Antonio Bueno, conductor del club de lectors Carretera & Manta

Biblioteca l’Escorxador de Sant Celoni

Llegit 90 vegades Darrera modificació el Dimarts, 19 juny 2018 15:30

Escriure un comentari


Codi de seguretat
Actualitzar

Articles dins la categoria: De capçalera